Home of Art

Autor(i):
Vlad Gaivoronschi
Colaboratori:
arh. Dan Munteanu, arh. Iulia Fratila, arh. Bogdan Rat, Blanke Loki, Mihai Caraghiaur, Ovidiu Micsa
AGASI, Melbo Instal, HIstruct
Localizare:
România, jud. Timiş, Timisoara
Indicatori:
Sd: 423 m2 / POT: 23.3 / CUT: 0.44

Comentariul autorului:

Home of art – Regenerarea unei locuinţe interbelice timişorene

Aflată într-o zonă rezidenţială centrală a Timişoarei, clădirea pe parter construită în anii ’30, lipită în oglindă de una similară, a fost regenerată (restaurată, refuncţionalizată) ţinând cont de necesităţile specifice unei familii cu doi copii.
Chiar dacă nu este monument istoric sau de arhitectură, am considerat important a păstra spiritul casei vechi, a realiza o împrejmuire către stradă cât mai în spiritul interbelic local. În interior casa existentă a fost transformată radical, realizându-se practic apartamentul copiilor în mansardă şi optându-se pentru amplasarea scării interioare pe peretele opus intrării. Fiind vorba şi despre o adăugire, locuinţa rezultată oferă două atmosfere în antiteză, către stradă şi în interiorul casei vechi una specifică acesteia, cu camere clar definite, către curte o adăugire cuprinzând apartamentul cuplului şi o materializare a camerei în aer liber într-un limbaj relativ contemporan, mizându-se pe surpriza ce poate fi oferită în zona privată. O altă surpriză este integrarea artei plastice, arhitectura întregului ansamblu încercând să joace rolul de bună gazdă pentru frumoasa colecţie.

Strategia proiectului a avut în vedere şi aspecte ţinând de orientarea est-vest a parcelei dar şi de calcanul existent al casei vecine. De aici a apărut contradicţia, anume a ocupa terenul sudic cu extinderea casei, pe calcanul vecin. Fiind vorba doar de un parter înalt, capacitatea sa de a umbri curtea s-a dovedit nesemnificativă. În schimb “camera în aer liber”, acoperită cu structura de grinzi de lemn lamelar şi sticlă a devenit locul cel mai special al ansamblului, un spaţiu intermediar plăcut, o extensie a camerei de zi, mobilată cu canapele joase.
Demisolul ansamblului s-a extins la rândul său, acomodând în afară de spaţii tehnice obligatorii – centrală, spălătorie, uscătorie, depozitări – şi o cameră de tip “hobby-room”; aici atmosfera este mai spartană – beton aparent, etc., dar în imediata apropiere, sub scara ce urcă la parterul înalt se află depozitarea la frig a colecţiei de vinuri în cadrul unor rasteluri impecabile din lemn.
Un spaţiu special în casa veche este biroul, în directă relaţie cu camera de zi şi scara ce urcă la mansardă. Mobilierul extrem de sobru şi elegant îmbrăţişează scaunul-fotoliu de Eames, ţinând de fapt loc de un birou propriu-zis de scris, la care s-a renunţat.
Relaţia casei cu grădina privată este una de deschidere în amfiteatru, cu artă plastică poposind pe pajişte.

zoom in zoom out fit height fit width close panel