Ansamblu comunitar - Motru

Autor(i):
Luana-Alexandra Ionașcu
Localizare:
România, jud. Gorj, MOTRU

Comentariul autorului:

Orașul Motru este situat în sud-vestul României, fiind fondat în anul 1966. Motru face parte din categoria Shrinking Cities.
Obiectivul principal pe care l-am urmărit a fost de a imagina o viziune pentru Motru care să poată constitui un răspuns la problema majoră cu care se confruntă orașul, lipsa locurilor de muncă. Am identificat în interiorul orașului o zonă care pare că a fost uitată de autorități și care s-a degradat profund în decursul ultimilor ani. Este un sit din partea de nord a orașului, unde în acest moment există patru clădiri degradate structural si insalubre. Este cunoscută drept o zonă defavorizată, acest fapt fiind în contradicție cu poziționarea sa, aproape de două licee și o școală generală. Decizia mea a fost ca aceste blocuri să fie demolate, iar pe sit să apară alte construcții, având la bază două nevoi stringente ale orașului: crearea unui mediu de lucru și a unei posibilități de a caza locuitorii ce nu își permit o locuință și care, în prezent, locuiesc într-un spațiu a cărui capacitate este la jumătate față de numărul de chiriași.
Proiectul meu presupune crearea unui ansamblu format dintr-un grup de module constituite din ansambluri prefabricate ce reprezintă atelierele de manufactură unde locuitorii orașului pot veni pentru a se recalifica și un imobil de locuințe sociale destinat familiilor care nu își permit o locuință și care au nevoie de relocare, întrucât unitatea care îi cazează momentan și-a depășit capacitatea.
Ansamblul de ateliere de manufactură este format din cinci grupuri de ateliere, grupate astfel încât ele să poată lucra împreună și formează o incintă interioară care poate deveni un târg unde meșterii îți pot expune și vinde ceea ce produc în atelierele de manufactură. Meseriile care se practică în acest ansamblu derivă din cercetarea meseriilor prezente în zonă și reprezintă un punct de pornire pentru o strategie pe termen lung. Aceste meserii sunt transmise de meșteri către ucenici, dar se are în vedere și interacțiunea dintre generația tânără, elevii de la Liceul Tehnic și generația mai batrână. Motivul pentru care atelierele au fost gândite ca niște ansambluri prefabricate este postutilizarea lor. În scenariul pe care îl propun, pe termen mediu aceste ateliere de manufactură pot fi reconstituite și în alte părți din oraș, astfel încât, atunci când pierderea locurilor de muncă va fi inevitabilă, oamenii să se poată reorienta. Ele pot sta și în alte părți din oraș, viziunea mea fiind că, la un moment dat, pot deveni un simbol al orașului, în momentul în care industria minieră va muri.
Ce-a de-a doua jumătate a terenului reprezintă grădina ansamblului, acolo unde cei care participă la activitățile de recalificare și manufactură pot cultiva fructe și legume și se pot autosusține. De asemenea, tot aici se află și grădinile chiriașilor din imobilul de locuințe sociale.

zoom in zoom out fit height fit width close panel