O viziune pentru Văleni. Conac. Peisaj.

Autor(i):
Șerban Sturdza, Mihai Șulea
Colaboratori:
Structura: ing. Munteanu
Instalatii termice si sanitare: ing. Cristian Tomescu
Instalatii electrice: ing. Bogdan Marinescu
Exectutie:
Costructor: Mirel Grumazescu - Grumtech
Fierarie: Fabien Monestier
Tamplarie si restaurare tamplarie: Petre Agu Atelier lemn Tibanesti, Bulboaca
Sobe: dl Costica Palaghiu
Foto:
arh. Cosmin Dragomir.
Redactare:
arh.stag. Radu Busuioceanu
Localizare:
România, jud. Neamț, Văleni
Indicatori:
RH: P+M / Sd: 890 m2 / Su: 680 m2 / POT: 13,5 / CUT: 0,16

Comentariul autorului:

În anul 1836, familia Styrcea intră în posesia terenului de 3600ha, odată cu căsătoria Ecaterinei Styrcea Vâlceanca – filantropist.
Ansamblul conacului în discuție reprezintă „Casa spirituală a familiei Styrcea”, iar restaurarea casei de la 1800 ia în calcul, înca de la început, o strategie globală a.î. ansamblul să poată deveni o entitate independenta, servind atât ca reședință pentru familia Styrcea, dar și ca loc de muncă pentru săteni și spatiu pentru activități educative – workshopuri.
Studiul peisajului cultural a luat în calcul activitățile comunei, directa legătură peisajera cu Vârful Toaca, vecinătatea cu biserica – monument istoric – de la 1504 ctitorită de Ștefan cel Mare, pădurea, arboretul, plantațiile din secolul trecut, fostele grajduri CAP, turnurile de apă și construcțiile utilitare. Dintre construcțiile anexe amintim hambarul (vezi foto) de foarte mari dimensiuni, organizat pe 3 niveluri, din care ne putem da seama de anvergura agriculturii de la vremea aceea. Pentru acest spațiu s-a facut acum un studiu de teatru pentru studenți. Alt aspect, grădinile, reprezintă un subiect complet special, acestea împarțindu-se in urmatoarele categorii: de reprezentare (ax spre Vf. Toaca), utilitare (pt plante și legume), de distracție, pentru cai și arboretul (cu zona de plimbare, copaci gingko, stejar piramidal ș.a.).
Casa:
- consolidari fundații, hidroizolații și drenaj. Sistematizare verticală.
- sondajele au dat nivelurile la pardoselile parterului și au stabilit stratificațiile inițiale. S-au respectat cotele de calcare inițiale și s-au adaugat termoizolațiile necesare. Zonele de băi de la parter au fost tratate pentru a putea asigura utilizarea lor de persoane cu handicap.
- zidariile din pereții structurali au fost păstrate, marea lor majoritate. S-au facut intervenții de consolidare locale la buiandrugi si rețeseri în zonele fisurate, folosindu-se exclusiv mortar de var.
- șarpanta a fost consolidată folosindu-se, pe cat posibil, elementele de lemn existente, geometria acoperișului a fost respectată și s-au folosit pentru mansardare doar zonele cu gabarit convenabil.
- Coșurile pentru sobe au fost menținute deoarece s-au refacut sobele pentru încălzire, dar și din motive legate de ventilație. Astfel, o parte din coșuri asigură ventilația continuă a unor spații de la parter.
- tinichigeria a fost adaptată la acoperișuri de șiță pentru a putea fi mai ușor controlată întreținerea fațadelor văruite.
- finsajele sunt cele traditionale: tencuieli cu mortar de var și zugrăveli de var. Profilatura decorativă facută la fața locului, trasă în mortar de var.
- ferestrele au fost refăcute în totalitate.
- ușile au fost recuperate in proportie de 50% si reabilitate pentru a fi din nou refolosite. Ușile noi au preluat elementele decorative ale celor vechi.
- sobele au fost cumparate din diverse locuri si refacute pe pozitiile initiale, folosindu-se cahle smălțuite. Exista si cateva sobe facute din zidarie, tencuite in acord cu arhitectura încăperilor

zoom in zoom out fit height fit width close panel