Mater - Biblioteca de materiale

Autor(i):
Iulian Canov, Iris Popescu, Vlad Stoica, Tamina Lolev
Colaboratori:
Denumire:
Mater - Biblioteca de materiale

Autori/coautori:
Tamina Lolev
Vlad Stoica
Iulian Canov
Iris Popescu
Birou de arhitectură:
Wolfhouse Productions
Kinnarps România

Colaboratori:
Instalații: Noa Project, Vest Klima Instal, Krenic
Mobilier: Kinnarps România
Pardoseli: BASF
Compartimentări: Saint Gobain
Grupuri sanitare: Roca
Iluminat: ProfilistLED
Fotografie: Cosmin Dragomir, Cristian Vasile
Adresă:
București, Splaiul Unirii 160

Suprafață:
1024mp
Localizare:
România, București
Indicatori:
Sd: 1024 m2 / Su: 1024 m2

Comentariul autorului:

Proiectul Mater, este o reconvertire a unui spațiu industrial din ansamblul „Industria Bumbacului”, în singura bibliotecă de materiale din sud-estul Europei, o resursă valoroasă de studiu și pregătire profesională continuă pentru arhitecții și designerii locali. Amenajarea se împarte în trei funcțiuni deschise publicului, gândite pentru a fucnționa într-o relație de complementaritate: biblioteca de materiale, o sală de evenimente și o zonă de co-working.

Celor trei spații le corespund trei caractere diferite care păstrează ca factor unificator: structura decopertată originală din beton armat a halei precum și mozaicul ceramic perimetral original, găsit degradat dar restaurat prin completarea cu o gamă largă de elemente identice formal dar având texturi și materiale diferite. Prin compartimentările din sticlă clară și policarbonat multicameral semitransparent, se obține o iluminare naturală satisfăcătoare a spațiilor de lucru, relații vizuale surprinzătoare între funcțiunile adiacente, precum și senzația de spațiu nelimitat.

Exploatarea din plin a înălțimii generoase a fostei hale industriale face ca fiecărei zone distincte a proiectului să-i corespundă câte un nivel intermediar separat, fiecare cu o destinație specială: un spațiu de lectură deasupra unui spațiu de depozitare, un birou administrativ deasupra garderobei, și o cameră de relaxare deasupra sălii de ședințe.

Elementele noi folosite (sticlă, policarbonat, șapă poliuretanică, plante decorative) sunt juxtapuse cu cele originale (beton, ceramică) pentru a se pune reciproc în valoare și a duce mai departe valorile unei organizări pragmatice industriale într-un prezent al deschiderii, confortului și creativității. Comunitatea de creativi deja așezată în spațiul de deasupra, atelierul comun Nod Makerspace, a constituit un membru activ al echipei, prin aducerea propriilor talente și aptitudini în etapa de implementare a proiectului.

Proiectul Mater duce mai departe viziunea de regenerare urbană a fostelor hale de producție Industria Bumbacului prin convertirea treptată a ansamblului într-un cluster de industrii creative, cultură și educație.

zoom in zoom out fit height fit width close panel