Locuințe colective - Giurgiului

Autor(i):
Alexandru Dinu
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

locuinte colective - Giurgiului
„Noi dăm formă clădirilor noastre și apoi ele ne modelează pe noi.”
Winston Churchill
Modul de organizare a mediului construit modelează comportamentul rezidenților săi.
Calitatea locuirii nu este influențată numai de factorii estetici ci și de ansamblul de conexiuni pe care oamenii și construcțiile le generează. Importanța contextului, a ansamblului psihologic, social și economic în care se înscrie locuirea, creează în timp o creștere a calității locului și implicit dă o altă valoare așezământului.
Amplasamentul propus se află in sudul Bucurestiului, in apropierea Soselei Giurgiului intr-un cartier de locuințe colective si individuale, terenul ales fiind o zona de tranziție intre cele doua tipuri de locuire.
Propun prin aceasta intervenție o mediere a acestui conflict si o inbunatațire a relațiilor de vecinatate, ajutand astfel la o dezvoltare a zonei atât din punct de vedere urbanistic cât și social.
Ansamblul crează prin comformara sa, un concept de locuire colectivă, bazată in primul rand pe calitatea spațiilor de locuit si relatiile sale cu spațiul exterior (spații private/semi-private, comune/semi-comune, publice/semi-publice).
Prin urmare in parter dotarile sunt de interes public si cu acces din strada, intrarile in scarile blocurilor se fac din interiorul incintei la etajul 1 pe o circulație interioară perimetrala unui mare spațiu verde destinat intragii comunități, iar la intersecțiile de colț ale ansamblului in legatura directa cu circulațiile verticale apare un alt tip de spațiu care aparține unui numar mai mic de apartamente, facand astfel o trecere catre spațiile private ale apartamentelor fie ele inchise (camere) sau deschise (logii).
In interiorul apartamentelor am incercat sa aduc un concept minimalist de separare si compartimentare a tipurilor de incaperi adunand astfel in jurul unui nucleu spații ce servesc camere creând o imagine a unei singure incaperi delimitate prin dispunera acestui nod funcțional.
In concluzie proiectul manifesta o stransa legatura intre locuire si relațiile spatiale create prin arhitectura, ca aceasta sa se poata numii colectiva.

zoom in zoom out fit height fit width close panel