Clubul Copiilor "Ciresarii" - centru de activitati extra-scolare

Autor(i):
Irina Mateescu
Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: 2S+D / Sd: 6084 m2 / Su: 3804 m2 / POT: 17,4% / CUT: 0,1

Comentariul autorului:

Cluburile publice, gratuite, se gasesc astazi imprastiate in oras, in spatii improvizate si ostile, uitate de catre politicieni, in spatii care urmeaza sa fie vandute sau date la schimb. Apartinand fiecarui sector al capitalei, ele raman vii prin meritele profesorior si elevilor dedicati activitatilor, prin medalii, cupe si diplome.
Propunerea pentru cladirea Clubului Copiilor din sectorul 1 al capitalei vine ca un raspuns pentru lipsa spatiului de desfasurare al activitatilor propuse, dar si pentru lipsa grijii fata de spatiului verde ramas in memoria comunitatii ca "Parcul Copilului". Aflat in administrarea Ministerului Culturii si Educatiei parcul supravietuieste an de an presiunii imobiliare, dar pare ca imbatraneste accelerat. Inchis in anul 2009 cu garduri inalte, parcul s-a izolat de cartierul care il pazea, o miscare care a dus la degradarea vegetatiei si a terenurilor de sport.
Astazi, comunitatea isi aduce aminte de zilele de odinioara, in care functiunea de parc de agrement si cea de complex sportiv convietuiau si lucrau impreuna la intretinerea spatiului; parea ca acest context era perfect pentru a denumi cartierul sustenabil si ... complet.
Astfel, proiectul integreaza piesa lipsa in cartier: ofera o structura ce poate aduce, prin administrarea sa, siguranta si ingirjirea necesara supravietuirii parcului, doborarea gardurilor, deci a barierelor catre comunitatea sa si oferirea spatiului comun.
Structura este pusa la dispozitie nevoilor clubului si al comunitatii din care face parte: clasele si spatiile pentru sport sunt gandite ca un hibrid, format din partea fixa - depozitare, vestiare, grupuri sanitare si camere tehnice, si partea flexibila - clasele sunt despartite prin pereti amovibili ce se pot strange astfel creand un spatiu ce poate fi inchiriat sau utilizat de catre comunitate; salile de sport sunt despartite prin pereti amovibili care, odata retrasi ofera un amplu spatiu de cca 1500 mp care poate fi utilizat pentru finantarea clubului sau organizarea unor evenimente sportive mai ample; fatadele cortina se pot deschide catre curtile salilor, oferind accesibilitate, fluiditate si transparenta.
Acest proiect este gandit ca un sistem de astfel de structuri ce ar putea oferi si altor cartiere siguranta utilizarii unui spatiu si finantarea lui, un proiect de implenetare sustenabilita a programului si de 'maintenance' al orasului.

zoom in zoom out fit height fit width close panel