Amenajare hala comercială ”Radu-Negru”, Drobeta-Turnu Severin

Autor(i):
Georgiana Anița
Localizare:
România, jud. Mehedinți, Drobeta-Turnu Severin

Comentariul autorului:

Obiectivul studiat se afla în centrul vechi al orasului Drobeta-Turnu Severin, situat pe malul Dunarii, la 15 km de barajul „Portile de Fier” si frontiera cu Serbia. Hala ”Radu - Negru” reprezinta un punct de convergență a relațiilor interculturale dintre români, sârbi, turci și bulgari. De asemenea, însuma un centru important de desfacere a mărfii internaționale aduse pe Dunare. Tradiția comerțului severinean îmbină produse de tot felul, de la dulceața mierii de câmp , parfumul vinurilor din struguri de soi sau al smochinelor cu baclavale și cafea turcești, preparate din carne sârbești și alte produse internaționale. Poezia bucătăriei locale și a produselor de calitate se scria în fiecare zi la hala comercială. În ultimii 10 ani, orașul Drobeta-Turnu Severin se află într-o continuă dezvoltare și expansiune, în căutare de nou și contemporan. Reabilitarea Halei „Radu - Negru” înseamnă readucerea la viață a inimii așezării, devenind din nou un punct de atracție cosmopolit și vibrant, ce aduce în jurul său grupuri etnice, profesioniști, fermieri, bucătari și negustori diverși pentru a desfășura comerț de înaltă calitate.
Conceptul vizează o reinterpretare a modalității în care se desfășoară comerțul alimentar, dezvoltat pentru a atrage mai multe sectoare de clienți cu vârste și preocupări diferite. Se urmărește reinserarea proactivă în viața socială a orașului, venind în întâmpinarea publicului cu o serie de reforme în ceea ce privește strategiile de marketing și serviciile oferite. Designul permite desfășurarea comerțului sub formă tradițională într-un cadru contemporan, cu facilități moderne. Respectând condițiile de igienă și fluxuri contemporane, Hala ”Radu-Negru” nu iși pierde din farmecul de odinioară. Stilul industrial, cu influențe tradiționale, cât și imaginile reprezentative cu fluviul Dunărea, poartă vizitatorul într-o lume a negustoriei apuse.
Se urmărește ca obiectul de arhitectură să prezinte un real interes către public: accesul facil, calitatea produselor și serviciilor oferite, dar și realizarea potențialului arhitectural al imobilului, toate puse în valoare de o funcțiune ce se adresează oricărei categorii sociale și culturale. De asemenea, printre beneficiile poziționării sale centrale se numără și avantajul halei de a face parte dintr-un țesut urban cu caracter istoric sau de o importanță economică majoră prin dezvoltarea de esplanade comerciale. Hala ar redeveni unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului, restabilind legătura dintre oameni și istoria locală.

zoom in zoom out fit height fit width close panel