Restaurant cu tematică hibridă - Restaurant Ascendens

Autor(i):
Alina Dimitra Ursulescu
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Introducere

Lipsa de o oportunitate de a lua masa în pauzele de masă și nu numai, odată cu relocarea birourilor și a clădirilor cu specific rezidențial în zona respectivă, precum și lipsa unui spațiu de găzduire a unor evenimente, fie în familie, fie în interes de serviciu, fac necesară apariția unor noi spații, în acord cu normele și tehnologiile actuale.

Situl propus este unul de tranzit în cadrul urban, ideal pentru funcțiuni comerciale care să reunească un public cât mai larg. Pe de altă parte, zonele centrale necesită activare, fiind în acest moment incomplete în funcționarea lor ca spațiu public. O funcțiune flexibilă, cu potențial activator, așa cum este un restaurant tematic, creează premiza pentru activarea spațiului public al Șoselei Pipera, demers început în urmă cu câțiva ani prin creșterea importanței spațiilor comerciale și de birouri / rezidențiale, putând lua forma unui obiectiv turistic sau obiect semnal prin tematica la care acesta va fi supus.

Concept

Ascensiunea este o dorință, de multe ori greu de îndeplinit sau chiar imposibil. Nu este acest lucru, însă, cel după care natura umană tânjește cel mai mult?

Verticalitatea, un concept menit să însumeze fiecare dorință legată de ascensiune, fie ea simbolică sau nu, a fost materializată prin metode numeroase, prin grai sau cuvântul scris, prin artă sau edificii arhitecturale. În oricare din aceste cazuri, imaginația a avut un aport incredibil.

Restaurantul Ascendens, poartă ca denumire varianta din limba latină a cuvântului “ascensiune“. Pentru o mai bună înțelegere a conceptului, stilul în care a fost materializată ideea simbolistică este cel al biomecanicii. Preluând mecanisme create de natură și implementându-le în mediul artificial, creat și gândit de om, s-a produs o metamorfoză a spațiului și a obiectelor menite să distreze sau să încânte vizual, și nu numai, simțurile persoanelor ce vizitează spațiul respectiv.

Ascendens Restaurant are ca punct principal de atracție obiectul semnal perceput încă de la intrarea în restaurant, silueta feminină, dispusă vertical în cadrul spațiului și parcă plutind, pentru a aduce un argument puternic ideii de verticalitate. În crearea imaginii ei, s-a păstrat aportul naturii și s-au atașat piese mecanice, componente ale 3 modele de motocicletă, pentru a forma ceea ce pare a fi o armură.

Omul este o ființă vulnerabilă, comparativ cu multe alte viețuitoare, fapt pentru care își creează singur mijloace de protecție pentru a supraviețui sau a rezista într-un mediu.

Ascendens Restaurant este un restaurant a cărui clientelă are posibilități financiare mai mari, însă el reprezintă și o atracție turistică, menită să familiarizeze vizitatorul cu expansiunea continuă a zonei Pipera din București, România.

Meniul restaurantului conține preponderent delicii culinare din carne de pasăre, viețuitoare care amintesc de ideea de ascensiune.

zoom in zoom out fit height fit width close panel