Complex terase Tosca-Corso (reamenajare)

Autor(i):
Sándor Orbók
Colaboratori:
arh. Tövissi Zsolt - consultanță arhitectură
ing. Sipos Attila - rezistență
Localizare:
România, jud. Harghita, Miercurea Ciuc

Comentariul autorului:

-Introducție:
Complexul Tosca-Corso este un restaurant din epoca socialismului al oraşului Miercurea Ciuc. Face parte a unui volum de un singur etaj, care se desfăşoară în jurul unui bloc de 10 etaje. Clădirea este adiacentă a pieţei pietonale Majláth, şi se deschide către un spaţiu verde recent modernizat. Iniţial complexul era compus dintr-un restaurant vitrat către parc (Tosca), şi o colonadă cu o terasă de marmură (Corso).
-Așteptările proprietarului:
Proprietarul îşi dorea schimbare acoperişului de lemn (adiţie ulterioară) din faţa restaurantului, care era destul de întunecat, şi întuneca şi mai mult sala restaurantului. Totodată intenţiona să investească pentru a spori prestigiul localului prin a crearea unei zone atractive în faţa restaurantului.
-Principii de proiectare:
Am vrut o structură, care premite penetrarea luminii naturale până în sala restaurantului. Spaţiul pentru acoperişul respectiv fiind alungită, am dorit să realizăm un spaţiu animat, care sparge monotonia simplistă a faţadei moderniste amplificate prin acest efect de vagon.
-Concept:
Prin a încerca să spargem linearitatea impusă de spaţiul alungit prin contrast cu nişte forme în ZIG-ZAG, am ajuns la o suprafaţă ondulată înclinată spre exterior, care prin teşire cu planuri imaginare orizontale formează nişte goluri triangulare printre care şerpuieşte plinul acoperişului. Acesta a rezultat o suprafaţă, care privit din interior (perspectiva clienturii) este animat atăt în plan orizontal cât şi vertical. Acoperişul a fost sprijinit pe nişte buchete de cîte 3 stălpuri, triangular, urmărind decalat plinul şerpuitor a acoperiţ. Terasa s-a lăsat cît mai deschisă către parc, cu balustrade joase pentru a accentua această conexiune.

zoom in zoom out fit height fit width close panel