Centru de Producție Cinematografică "Săsar", Baia Mare

Autor(i):
Iulia Oana Oana
Localizare:
România, jud. Maramureș, Baia Mare

Comentariul autorului:

Proiectul de diplomă propune crearea unui Centru de Producție Cinematografică. Cele două hale industriale existente găzduiesc latura de producție, studiouri de filmare și un studio foto, cu funcțiunile aferente de post-producție audio-video.
O importanță deosebită este acordată și dimensiunii culturale și educaționale prin înființarea unor programe destinate tuturor locuitorilor orașului astfel ansamblul devine un nou pol de interes. Funcțiunile de interes public propuse sunt: spațiu de expoziție temporară pe tema cinematografiei, un cinematograf care datorită flexibilității poate găzdui spectacole de teatru sau concerte, cafenea, centru de educatie vocatională care sa ofere utilizarea spațiului pentru activitati educative susținute de școli, facultati și ONG-uri, care pune la dispoziția acestora, studiouri de post-producție cinematografică, săli de seminarii, birouri pentru studiu individual, ateliere de concepere a decorului și a costumelor, spații de destindere, toate acestea, în jurul unei piețe publice concepută pentru găzduirea festivalurilor de film sau orice tipuri de evenimente.
Amplasamentul este situat intr-o zonă industrială, in partea de Vest a orașul Baia-Mare. Acesta are deschidere la doua străzi: una principală, de acces in oras, Bulevardul Independenței și una secundară, Strada Victoriei.
Pe amplasament se afla 3 hale dezafectate. Aceste hale au făcut parte din ansamblul Uzinei de Preparare a Minereurilor Neferoase “Săsar”.
Două dintre cele trei hale industriale au fost păstrate, a treia fiind demolată din cauza deteriorării. Am plecat de la ideea separării Functiuniilor publice de studiourile de filmare, astfel am creat o piață publică si o curte in jurul căreia gravitează studiourile de filmare, studiourile de post-productie si atelierele decor și costume.
Întregul ansamblu de clădiri propune un parcurs al vizitatorului care se poate bucura de o experiență completă, multilaterală atât arhitecturală căt și cinematografică. Parcursul arhitectural ca experiență filmică se referă la introducerea unei povești, pe care vizitatorii o pot"citi" parcurgând spațiul într-o înșiruire premeditată de secvențe spațiale alcătuite, la rândul lor, din cadre. Compunerea arhitecturii a pornit de la ideea de secvențe de spații considerând corpul uman ca primă referință a experienței arhitecturale. Secvența spațului este folosit ca un instrument pentru a proiecta și a aranja toate efectele spațiale sau calitățile volumelor luând în considerare nu doar aspectul static cît și mișcarea de-a lungul clădirii.
O atenție deosebită a fost acordată și alegerii cromaticii, texturilor. Clădirile existente și-au păstrat textura de beton aparent, funcțiunile aferente Centrului de Producție Cinematografică au primit un înveliș de corten, iar fucțiunile cu acces public primesc o textură de beton aparent însă diferită de cel al clădirilor existente.

zoom in zoom out fit height fit width close panel