Casa Pionierului 2.0

Autor(i):
Teodora Ungureanu
Localizare:
România, jud. Maramureș, Baia Sprie

Comentariul autorului:

Contextul. Strategia. Masterplanul
Uzina de Preparare Baia Sprie, numită și Flotația, face parte din Complexul Minier Baia Sprie. În anul 2005 activitatea minieră este oprită în întregul județ, generând o criză economică și culturală în toate orașele (post)miniere.
Prin alegerea sitului pentru proiectul de diplomă am vrut să-mi răspund unor întrebări care au apărut crescând în acest oraș și apoi urmând cursurile facultății de arhitectură:
•cum trebuie abordate arhitectural fostele situri miniere în raport cu comunitățile locale?
•este potrivită o abordare patrimonial industrială? sau planul primăriilor de a demola complexurile miniere este suficient?
În urma studiului am ajuns la concluzia că este nevoie de o strategie amplă la nivelul întregului bazin minier Baia Mare. Această strategie trebuie să lucreze cu moștenirea minieră ajutând regiunea și comunitățile locale să treacă peste criza economică, socială și culturală. Astfel intervenția asupra Flotației este considerată într-un context mai mare decât limitele incintei industriale: mai întâi în relație cu Mina Baia Sprie, apoi cu Dealul Minei și orașul, iar apoi cu bazinul Minier Baia Mare.
Studiul diplomei a fost împărțit în două etape:
i.Masterplanul pentru Parcul Dealul Minei: relația Flotație - teritoriu. În trecut Mina crea această legătură printr-un flux tehnologic, acum noi actori creează noi relații și noi fluxuri prin cele 3 programe arhitecturale rezultate:
1.Incubatorul de cercetare Flotația
2.Școala de sporturi extreme
3.Casa Pionierului 2.0
ii.Casa Pionierului 2.0: școală alternativă de cercetași într-un context post-minier.
Conceptul: camuflaj → moiré
Volumetria Casei a fost generată prin strategia de camuflaj, dar nu în sensul de obiect care se ascunde privirii ci ca un proces de înțelegere a contextului în care clădirea de formează și se așază. Strategia generează relații complexe clădire-mediu: casa devine peisaj, peisajul devine casă.
Tehnica de camuflaj aleasă, moiré-ul, a rezultat din studiul 3D a sitului. Liniile acestui efect au fost preluate la nivel volumetric, rezultând o casă care mai întâi se îmbină cu mediul, curge cu liniile de nivel, apoi crește și generează o noua topografie, formând cu terenul existent o curte închisă. Unde topografia este abruptă, casa o traversează ca un pod, aterizând pe platforma superioară și deschizându-se pădurii. Fațada preia de asemenea din context, cu liniile structurale preluând forma dealurilor.
Școala
Casa Pionierului are 2 tipuri de activități:
i.cele extrovertite-focusate pe explorarea teritoriului și strângerea de informație de orice formă
ii.cele introvertite-au loc în interiorul Casei: ateliere ce au ca scop îmbinarea meșteșugurilor tradiționale cu tehnici moderne de fabricație și cursuri teoretice inspirate din vechea casă a pionierului, închisă în anii 2000.
Scopul este de a aduce împreună copii din comunitate și turiștii, de a-i ghida în redescoperirea teritoriului cu tradițiile, meșteșugurile dar și moștenirea minieră.

zoom in zoom out fit height fit width close panel