Muzeul colecțiilor regale - Spațiu complex de expunere

Autor(i):
Ioana Mariea
Localizare:
România, jud. Argeș, Curtea de Argeș

Comentariul autorului:

Muzeul colecțiilor regale reprezintă un spațiu complex de expunere destinat colecțiilor deținute de familia regală a României. Colecțiile sunt foarte diferite - de la artă comună (artă decorativă, mobilier, sticlă, metale prețioase, textile și tapiserii, cărți rare și instrumente muzicale) la colecții de artă (colecția de pictori copiști a regelui Carol I, artă flamandă și artă contemporană). Deci muzeul devine un ansamblu, o lume în care toate aceste obiecte conviețuiesc.
Locul ales este de asemenea important, reprezentând poarta de intrare în singurul oraș regal din România (Curtea de Argeș), o poartă specifică secolului al XIX-lea. Ansamblul gării creează legătura micului oraș de provincie cu promenada teritorială și cu istoria construită a țării. Gara, fiind elementul principal, păstrează funcțiunea inițială și, considerând rolul polarizator pe care aceasta îl are, va deveni model pentru propunerile ulterioare.
Întreg ansamblul feroviar existent este ideal pentru expunerea tuturor colecțiilor menționate mai sus datorită versatilității sale (clădirile secundare, eliberate de funcțiunile inițiale, pot găzdui arii complexe de prezentare). Așadar, vechea casă de administrație devine muzeul drumului de fier, expunând elemente ce au legătură cu istoria proiectului feroviar românesc și cu istoria gării locale. Castelul de apă devine un spațiu temporar de expunere (este, de asemenea simbolul întregului ansamblu datorită înălțimii și a formei particulare). Vechea linie de cale ferată pentru întreținere va fi înglobată în ansamblul propus, fiind destinată expunerii treunui regal și, alături de clădirea-depou va forma muzeul automobilelor regale. Noul muzeu ce va găzdui cea mai mare parte a colecțiilor are vechea clădire a gării ca model, respectând felul în care aceasta a fost concepută, cu toate straturile prezente (stratul exterior al cărămizii vopsite alături de acoperișul metalic și spațiul interior de lambriu de stejar).

zoom in zoom out fit height fit width close panel