Nucleu revitalizant | Centru de arte și meserii, Centru pentru pregătire profesionala, Cazare Archita, Jud. Mureș

Autor(i):
Catalina Mircescu
Localizare:
România, jud. Mureș, sat Archita
Indicatori:
RH: max P+1+M / Sd: 4230 m2

Comentariul autorului:

Pornind în căutarea locului, m-am așezat la poalele Dealurilor din Transilvania, într-un sat parcă prea gol, în apropierea Sighișoarei. Imaginea satului te face să îți dorești să repornești pulsația străzilor și caselor. Tocmai acest aspect, casele, fondul construit, a făcut ca așezarea să fie definitivă.
Archita este un sat cu istorie și arhitectură bogată, dar prin poziția lăturalnică drumului principal Brașov-Sighișoara și prin depopulare, în urma plecării sașilor, satul a sărăcit.
Tema
Abordarea este una multidisciplinară, ce își dorește să coaguleze atât partea tradițională, prin ateliere de mesteșug cât să aducă și o complenentă economică prin centru de pregătire profesională și cazare.
Proiectul este dedicat atât celor care vor să rămână în sat pe o perioadă mai lungă, cât și celor care sunt în trecere.
Obiectivul intervenției este de a se integra în context prin păstrarea elementelor majore: gabarit, șarpante în 2 ape, alinierea la front, așezare pavilionară, păstrarea limitelor existente,dar prin aducere în contemporaneitate a arhitecturii tradiționale, prin reinterpretarea unor elemente ale locului: zidurile groase, materialele, porticul, raportul plin-gol, trecerile în lungul curții.
Intervenția coagulează întreaga insulă, prin conversia fruncțională a caselor existente pe sit și prin introducerea unor funcțiuni noi, potrivite atât sătenilor, cât și turiștilor. Se crează, astfel, la poalele Bisericii fortificate de sec XIII, un nucleu ce funcționează în strânsă relație cu aceasta, cu casa parohială (loc unde se primesc deja turiști) dar și cu satul. Prin intervenția propusă se crează un centru civic activ pe întreaga perioadă a anului, ce își dorește să capteze interesul turiștilor și sătenilor, în scopul cunoașterii satelor și culturii săsești, pentru o reanimare a acestora, spre salvarea de la eroziunea firească.
Obiectivele proiectului
Prin includerea satului în trasee turistice, atât la nivel macro –legatura Sibiu, Sighișoara, Brașov, cât și la nivel mai mic- Strategie Saschiz-traseu de biciclete, și prin crearea unui nucleu de revitalizare la nivelul satului, se propune realizarea unui nod- Archita, într-o rețea vastă, ce poate reactiva întreaga zonă.
St=6300mp
Sc=2450mp
Sd=4230mp
La nivel arhitectural, intervenția se va realiza pe 3 cai:
1-Restaurare
2-Reconversie
3-Propunere nouă

1-Restaurare- se vor curăța, reîntregi și renova clădirile care prezintă valoare pe sit. Se vor demola cele care nu prezintă valoare.
2- Reconversia- presupune trecerea din spațiul privat al gospodăriei cu casa și șura, în spațiul semi-public prin:
-Cazare -1350mp
-Ateliere-780mp
-Loc de luat masa și zone comune 550mp

3- Propunerea nouă
Centru de pregatire profesională -1125mp
-Săli de cursuri
-Săli multifuncționale
-Săli de conferințe
-Recepție
-Sală de mese
-Bucătărie
-Bibliotecă
-Zone comune
-Zonă pentru ceai/cafea
-Spații de depozitare

Deasemnea, la nivelul țesutului se vor aduce completări cu unități de cazare și spații comune.

zoom in zoom out fit height fit width close panel