Moştenirea nu este un cadou ci o datorie

Autor(i):
Adrian - Ştefan Cojocaru

Comentariul autorului:

Scurgerea timpului, progresului societăţii şi modificările rapide social-economice, sărăcia sau avuţia pot ameninţa cladirile istorice create de generatiile trecute. Oameni ca noi, cu defecte şi calitaţi au lucrat împreună, au adunat valori şi au lasat rodul muncii lor moştenire, nu cadou. Această mostenire poate fi pastrată de urmaşii făuritorilor Marii Uniri de acum 100 de ani, aşa cum s-a dovedit cu Cetatea Sighişoara si cu Centrul istoric din Sibiu. Aici te simţi transpus într-o altă epocă fără fie nevoie să inventezi maşina timpului, respirând atmosfera medievală
Prin implicarea directă a fiecaruia dintre noi, nu numai a specialiştilor în ocrotirea acestui patrimoniu, avem exemple de urmat pentru a dovedi că suntem constienţi de importanţa pe care patrimonuil construit o are în păstrarea identitătii valorilor culturale şi naţionale.
Aşa dovedim că am meritat moştenirea.
Turnul cu Ceas este clădirea de referinţă a Sighişoarei dar şi poarta de intrare în cetate. Simbol incontestabil al Sighişoarei această clădire reprezentativă urmăreşte atent cum se scurge timpul în cetate.
Casa Vlad Dracul, locuinţa din secolul al XV-lea a tatălui lui Vlad Ţepeş- Vlad al II Dracul. Se spune chiar, că aici s-ar fi născut Ţepeş. Născocire sau nu, în prezent este restaurant şi pensiune, ambele reconstituind atmosfera medievală.
Casa cu Cerb (sec.XVII) a aparţinut unuia dintre foştii primari ai Sighişoarei, Michael Deli. Ea este specială pentru coarnele de cerb în mărime naturală, situate în continuarea picturii faţadei. În prezent, funcţionează ca pensiune, restaurant şi centru cultural româno-german.
Turnul Sfatului din Sibiu nu mai păstrează din construcţia iniţială decât doar nucleul ridicat până la înălţimea întâiului etaj. El a fost refăcut de mai multe ori în decursul timpului, fiind supraînălţat şi înglobat unui grup de construcţii. Pe sub acesta este un gang de trecere între Piaţa Mare şi Piaţa Mică.

zoom in zoom out fit height fit width close panel