Ansamblul Mărăcineni Cubic 6

Autor(i):
Silviu Mihăilescu
Colaboratori:
Structură: IDEEA PROIECT
Instalații: MIDINSTALL
Fotografii: Vlad Pătru
Localizare:
România, Bucureşti
Indicatori:
Sd: 13 475 m2

Comentariul autorului:

Ansamblul Mărăcineni este un complex rezidențial în care calitatea vieții primează în fața densității urbanistice și în care fiecare locuință beneficiază de spații publice, spații plantate, dotări de relaxare și agrement și locuri de parcare suficiente. Ansamblul se dezvoltă longitudinal între cele două străzi de acces, cu o planimetrie echilibrată în care perimetrul este ocupat de locuințe individuale P+1 înșiruite în grupuri de câte patru sau șase, iar centrul exclusiv pietonal cuprinde spațiile publice și dotările comune, precum și două blocuri P+2 cu etajul al treilea retras, între care este amenajat parcul.
Regimul de înălțime redus de pe perimetrul terenului respectă înălțimea locuințelor predominant individuale de pe parcelele alăturate, în timp ce locuințele colective mici din centru au o perspectivă agreabilă asupra parcului și asupra vilelor înșiruite din propriul ansamblu. Intimitatea teraselor de deasupra etajului al doilea este asigurată de lipsa clădirilor mai inalte de P+1 din vecinătate.
Vilele înșiruite formează volume unitare, complet albe, ritmate de alternanța teraselor și a corpurilor în consolă, în timp ce locuințele colective sunt punctate de placări compozite cu textură de lemn în culori calde. Tâmplăriile de culoarea grafitului și vitrajele mari sau de colț ale zonelor de zi și ale dormitoarelor matrimoniale, amplasate asimetric, dinamizează volumele curate, iar parapeții din sticlă structurală fără montanți întregesc eleganța minimalistă a liniilor generatoare.
Blocurile de locuințe cuprind câte două scări fiecare, cu un număr mic de apartamente pe nivel – unul de patru camere și două de trei camere, iar la etajul al treilea câte un singur loft de trei camere spațioase și o terasă proprie de dimensiuni apropiate de suprafața interioară a apartamentului. Fiecare apartament beneficiază de terase sau loggii generoase, care participă la arhitectura clădirii prin jocul tridimensional al volumelor aliniate sau retrase și alternanța vizuală a suprafețelor luminate și umbrite.
Vilele individuale de patru camere au câte două grădini: curtea din față, semiprivată, cuprinde locul de parcare, jardiniere plantate și accesul principal protejat de copertina etajului, în timp ce grădina din spate beneficiază de o loggie acoperită a zonei de zi și de un spațiu plantat întins, destinat relaxării în natură. Separarea între parcelele vecine este realizată prin vegetație în cazul curții pavate din fațada principală și prin împrejmuiri metalice placate cu lamele de lemn orizontale, între grădinile din spate.

zoom in zoom out fit height fit width close panel