Casa M

Autor(i):
Silviu Mihăilescu
Colaboratori:
Structură: IDEEA PROIECT
Instalații: MIDINSTALL
Fotografii: Cosmin Dragomir
Localizare:
România, Bucureşti
Indicatori:
Sd: 700 m2

Comentariul autorului:

Casa M este amplasată la limita unei parcele întinse și dominate de spațiu plantat natural, spre care se deschide cu consecvență la fiecare nivel. Compoziția de volume descrește spre grădină, astfel încăt terasele de deasupra parterului au parte de aceeași priveliște plăcută ca și zona de zi. Deoarece fațada principală îndreptată spre grădină este puternic vitrată și orientată către Sud și Est, au fost necesare o sumă de intervenții cu efecte estetice notabile pentru a asigura umbrirea acesteia: placa de peste parter iese puternic în consolă, iar la partea superioară a golurilor de la etaj sunt prevăzute copertine subțiri. Acestea asigură umbra necesară pe perioada verii însă permit soarelui de iarnă să încălzească interiorul.
Compoziția volumetrică este realizată din corpuri predominant orizontale, placate cu materiale naturale în culori deschise, cu un singur accent vertical și totodată cromatic – volumul de acces finisat cu lemn. Loggia îndreptată spre grădină capătă forma unei benzi albe, bidimensionale, pliate pentru a deveni pardoseală, perete și copertină, iar continuitatea ei este întreruptă de o singură fantă orizontală de culoare neagră amplasată imediat sub intrados. Realizată la exterior dintr-un profil metalic U iar la interior din grile metalice care maschează climatizarea, banda de culoare neagră înconjoară întreaga volumetrie și accentuează prin contrast culoarea albă a suprafețelor pe care le desparte.
Același profil metalic de culoare închisă este folosit pentru a diferenția volumul piscinei de banda pliată a loggiei, înălțimea mai mică a acestuia corespunzând exact registrului negru de pe fațadă. De asemenea, muchia celor două copertine de la etaj este placată cu același profil negru, pentru a le diferenția de pereții albi pe care se profilează și pentru a reduce vizual greutatea acestora.
Profilul metalic orizontal este cel care sculptează anvelopanta casei, schimbându-și permanent rolul de la muchie intrată (crevasă) la muchie ieșită (consolă) și separă vizual placa de peste parter și placa de peste etaj de pereții lor suport. Imaginea își pierde astfel logica gravitațională și devine o machetă conceptuală la scară reală.
Pereții de sticlă fără montanți ai piscinei și parapeții complet transparenți contribuie de asemenea la păstrarea aspectului curat al clădirii, epurată de orice element perturbator.
Forma de L a parterului creează un spațiu intermediar în fața loggiei, definit pe latura lungă de terasa parterului și pe cea scurtă de volumul piscinei, amplasat la unghi drept față de restul casei. Peretele piscinei, decorat cu ceramică albă tridimensională, se prelungește la exterior, protejând taluzul de iarbă care duce la nivelul grădinii.

zoom in zoom out fit height fit width close panel