Amenajare Wine Bar Enotek

Autor(i):
Cristia Chira
Colaboratori:
RP4 (arh. Madi Mironescu, arh. Alexandru Dabija, arh. Costin Tudor)
Vertigo Metal Design (confectii metalice), foto Alexandru Petrea
Localizare:
România, București
Indicatori:
Su: 80 m2

Comentariul autorului:

Amplasat într-o clădire modernă dintr-o zonă istorică a capitalei, spațiul nostru îmbină cu eleganță prezentul cu trecutul.
Ne-am dorit, alaturi de beneficiar, încă de la începutul discuțiilor legate de acest proiect ca amenajarea spațiului să fie una moderna, liniștită, fară decorații în exces, dar impresionantă ca imagine finală. Totodată, faptul că ENOTEK (după cum sugerează și numele) gravitează în jurul vinului și al producerii sale, reprezintă un alt element de care am ținut cont în amenajarea de față. Spațiul trebuia să vorbească despre vin fără să apeleze la elementele reprezentative pentru acesta (pluta, sticle, butoaie, struguri, etc).

Am incercat, astfel, să folosim, prioritar, materiale brute, cu mici retușuri de ordin estetic și ergonomic: metal, lemn și piele, materiale care au împodobit spațiile locuite de oameni încă din antichitate - aproximativ aceeași perioadă în care a apărut și vinul. Totul a fost creionat cu intenția ca imaginea finală să nu altereze conținutul și nici contextul în care este amplasat spațiul.
Acest joc al opoziției, ușor de observat încă de la primul contact cu ENOTEK, este un laitmotiv care apare pe tot parcursul traversării spațiului - după cum vinurile pot fi albe, roșii sau roze, liniștite sau spumante, corpolente sau „ușoare”, și spațiul îmbină culori și elemente diferite, dar complementare, care formează împreună o imagine armonioasă.
Cel mai complicat, in cadrul proiectului, a fost integrarea tuturor funcțiunilor de care beneficiarul avea nevoie. Astfel, in cei 80mp de care am dispus, au fost incluse trei zone distincte - magazinul de vinuri, zona destinată degustărilor și zona de bar și bucătărie.
Magazinul de vinuri, aflat în zona de intrare, cuprinde atat frigiderul de vinuri, conceput astfel incat sa poata “gazdui” vinurile ce trebuie pastrate la temperaturi scazute cat și zona de rafturi unde sunt afisate o mare parte dintre cele 900 de etichete aflate in portofoliul beneficiarului - VINIMONDO.
Zona destinată degustărilor poate primi un minim de 18 persoane, cu posibilitatea de suplimentare. Pentru obținerea unui cat mai mare număr de locuri am încercat să folosim caracteristicile spațiului dat cât mai eficient. Avem astfel o bancheta construită peste zona de calorifere din fața geamurilor care permite un număr considerabil de locuri, dar care funcționează și din punct de vedere estetic, ca un “cache radiateur”.
Mesele înalte din mijloc, specifice spațiilor de degustare de vinuri, se pot suplimenta în cazul evenimentelor de profil. Fața barului permite sederea pe toată lungimea sa de 6,5 m, iar in spatele acestuia este ascunsă o zonă funcțională de preparare.
Zona de bucătărie și bar a fost cel mai complicat de compus, datorită nevoii de a avea un număr destul de mare de utilaje într-un spațiu foarte limitat. Am incercat astfel să respectăm fluxurile necesare, să amplasăm toate utilajele solicitate de către beneficiar, dar în același timp să îi și păstram o coerență estetică.

zoom in zoom out fit height fit width close panel