Revitalizarea coloniei miniere Petroșani

Autor(i):
Alexandra Diana Dincă
Localizare:
Romania

Comentariul autorului:

Studiul pentru proiectul meu de diplomă a început cu analizarea orașului Petroșani, din Valea Jiului. Zona ce mi-a atras atenția este ansamblul monument Colonie.
Datorită exploatării miniere, orașul a beneficiat și încă beneficiază de o diversitate etnică datorită venirii unui număr mare de oameni din diferite părți ale țări și chiar a lumii. În prezent orașul este în plin declin din cauza închiderii minelor.
Cartierul Colonie este cel mai vechi cartier al orașului și este caracterizat de o tramă regulată și locuințe tip de mici dimensiuni amplasate pe parcele lungi și înguste. În prezent acesta este locuit de persoane de toate vârstele. Intervențiile propuse sunt o serie de ateliere de meșteșugărit și o grădiniță.
Propunerea atelierelor începe de la conversia a patru locuințe tip, aflate în proprietatea administrației locale, în ateliere și o grădiniță. Mi-am imaginat aceste ateliere ca un loc de întâlnire între prieteni unde fiecare să învețe sau să împărtășească diferite îndeletniciri.
Fiecare atelier a fost gândit în conformitate cu parcela pe care se află, însă toate folosesc același principiu. Casa veche rămâne locul cel mai apropiat de tradițional și este conectată de corpul nou printr-un culoar transparent.
Propunerea pentru grădiniță a venit de la lipsa uneia în cartier, dar și de la convingerea că educația primită de la o vârstă fragedă este importantă pentru o creștere armonioasă. Forma hexagonală oferă posibilitatea conceperii unor spații generoase pentru activitățile copiilor.
Spațiul central este punctul de întâlnire al persoanelor ce utilizează grădinița și face legătura cu modulele de clasă. Module ce sunt gândite în funcție de vârsta utilizatorilor lor, iar fiecare în parte este deschis către exterior.

zoom in zoom out fit height fit width close panel