Zona de Artă - Combinatul Fondului Plastic, București

Autor(i):
Mădălina Negotei
Localizare:
România, București
Indicatori:
POT: 45,36% / CUT: 0,64

Comentariul autorului:

ZONA de ARTĂ - CFP propune spații pentru artiști vizuali, rezidență, ateliere individuale și colective, bibliotecă specializată și cercetare teoretică. Proiectul care a pornit de la nevoia unei zone de artă în București, cerută de artiști și simțită de societate, poate fi materializat pe un sit care are deja un spirit al creației: Combinatul Fondului Plastic. Aceste nevoi ale mediului cultural artistic reies dintr-un proces de cercetare, însemnând documentare teoretică, vizitarea spațiilor de creație și discuții cu artiști locali.

Zona de Artă - CFP va cuprinde 4 subzone principale:
1. Zona G - Galeria de artă contemporană - spațiu mare si flexibil de expundere a artei contemporane, totodată spațiu pentru divese evenimente de muzică, dans, teatru, lansări de carte, etc. Uap-ul deține spații improprii pentru expunerea artei contemporane precum spațiul Simeza, Căminul Artei sau Galeria Orizont. Nici când vine vorba de galerii particulare lucrurile nu stau mult mai bine. Este necerar pe planul artistic bucureștean de un spațiu cu o suprafață și o înălțime mare în care arta să nu mai fie limitată iar publicul să fie cât mai numeros.
2. Zona A - ateliere comune - în oraș nu există un loc care să cuprindă echipamente necesare artistului, care, de
și deține un atelier, fie la el acasă, fie închiriat, fie de la UAP, nu are posibiliteatea de a le deține. Aici este vorba de cuptoare pentru ceramică și sticlă, turnătorii în diverse metale pentru sculptură, prese de dimensiuni mari pentru grafică, etc. . Totuși cândva au existat astfel de facilități la Combinatul Fondului Plastic, detaliat mai sus, care era gândit pentru artă de producție care să susțină propaganda regimului comunist. Având în vedere că nici facultatea de artă din capitală nu oferă asemenea facilități este nevoie de realizarea unui spațiu care să vină în sprijinul artistului. De ce aceste spații de lucru trebuie să se afle într-o zonă și nu în mai multe zone din oraș? Pentru că arta de azi nu mai folosește doar o specializare, ci e o îmbinare de specializări.
3. Zona R - rezideță temporară pentru artiști vizuali - schimbul de cultură, circularea ideilor este esențială în artă. Zona de rezidență este formată din spații individuale cu atelier propriu și zonă minimă de locuit. Cei care vor beneficia de aceste spații sunt artiști români dar și străini care reușesc să câștige burse în domeniul cultural. Față de atelierele oferite pe viață momentan de către UAP, aceste ateliere sunt oferite pe o periodă limitată de timp, astfel că există o mișcare continuă a artiștilor.
4. Zona C - cercetare - cercetarea este o etapă importantă în procesul de creație, astfel un spațiu cu bibliotecă, arhive și computere în imediata apropiere a zonei de lucru este necesară.

zoom in zoom out fit height fit width close panel