Muzeul Victimelor Comunismului-Fortul 13, Jilava

Autor(i):
Razvan Balanuta
Localizare:
România, jud. Ilfov, Jilava
Indicatori:
Sd: 14.000 m2

Comentariul autorului:

Perioada comunistă poate fi considerată una din cele mai devastatoare din istoria recentă a româniei, ce și-a lăsat adânc amprenta asupra generațiilor trecute și totodată asupra multor personalități ale vremii.
Scopul acestui muzeu este in primul rând de a reda vizitatorilor întâmplările marcante din perioada comunistă, în al doilea rând de a prezenta într-un mod ușor de înțeles anumite aspecte ale vieții din penitenciarele comuniste și din lagărele de muncă forțată și nu în ultimul rând de a aduce un ultim omagiu victimelor.
Fortul 13 reprezintă o “pagină neagră” din istoria româniei care pare că a fost uitată. Conform mărturiilor victimelor, acesta a fost catalogat drept unul din cele mai dure locuri de detenție, în care viață era aproape imposibilă.
Fostul penitenciar comunist era considerat un cavou în sine. astfel parcursul muzeului reprezintă întocmai coborârea spre un spațiu sacru.
Capela a fost amplasată în punctul central al sitului pentru a deveni un accent vertical în acestă compoziție și totodată pentru a oferi de la ultimul nivel o perspectivă asupra întregului amplasament.
În realizarea acestui proiect am urmărit realizarea unor spații ce pot induce diferite sentimente vizitatorilor, o ralație strânsă cu fortul 13 , integrarea cât mai discretă a noilor clădiri în sit și realizarea unor axe puternice ce conduc către perspective cu o simbolistică aparte.
Parcursul vizitatorilor începe prin vizitarea spațiilor muzeului nou, urmată de coborârea în subteran compus din fostele celule și spații dedicate victimelor din penitenciar denumit simbolic “culoarul durerii”, a memorialului și a parcursului exterior

zoom in zoom out fit height fit width close panel