Arhipelag

Autor(i):
Marius Găman, Ana-Maria Branea
Localizare:
România, jud. Timiş, Timișoara
Indicatori:
Su: 74 m2

Comentariul autorului:

Apartamentul este situat la etajul 10 într-un bloc modernist construit la jumătatea anilor 70’. În forma de „L”, acesta avea deschidere către perspective spectaculoase ale orașului atât pe fațada de nord cât și cea sudică.
În cadrul amenajării apartamentului s-a încercat rezolvarea a trei probleme: o mai bună relaționare cu exteriorul, o reorganizare spațială pentru a rezolva unele probleme funcționale și spațiale și crearea unui gradient de intimitate coerent.
Relația cu exteriorul și priveliștile oferite au determinat design-ul minimalist al amenajării de interior. S-a hotărât orientarea spațiilor către exterior și accentuarea priveliștii drept element definitoriu al apartamentului, subliniată printr-o amenajare simplă ce nu intră în contrast cu peisajul ci creează un fundal pentru acesta. Formele rectangulare utilizate și paleta neutră de culori, alb maro - wenge, respectă arhitectura modernistă a blocului. Bucătăria se relaționează cu exteriorul prin locul de masă amenajat pe balcon. Parapetul de beton, deja modificat dintr-o amenajare anterioară, al balconului a fost schimbat cu unul transparent astfel realizându-se o relație vizuală mai puternică cu exteriorul. În cadrul camerei de zi s-a renunțat la parapetul de beton al balconului, care nu avea rol structural, pentru a mări suprafața vitrată. Atât peretele de mobilă cât și pardoseala au fost prelungite din camera de zi în balcon pentru a crea o întrepătrundere între exterior și interior. În cadrul biroului, zona de lucru a fost poziționată către fereastră.
Deoarece s-a observat că unele spații importante, bucătăria, baia, erau subdimensionate, în vreme ce circulațiile erau prea generoase, s-a optat pentru o reorganizarea spațială a două zone, fără a afecta pereții structurali.
Amenajarea a fost realizată pentru un cuplu de designeri, fără copii și care lucrează acasă. S-a propus transformarea dormitorului de pe latura nordică în birou/atelier. Prin amenajare s-a încercat generarea unor limite psihologice în cadrul apartamentului care să creeze separarea între zonele mai publice ale apartamentului, cele private și birou care reprezintă locul de muncă. Astfel s-a dorit separarea la nivel perceptiv a locului de muncă de casă pentru a nu avea senzația că acasă reprezintă “la lucru” și invers.
S-a decis separarea spațiilor din punct de vedere al gradului de intimitate prin intermediul unor pereți groși din mobilier ce ascund accesele în spațiile private și birou. Astfel, se conturează un arhipelag de insule de activitate. Bucătăria se izolează atât din exterior cât și din interior. Camera de zi devine un spațiu unitar cu zona de acces, singura zonă publică a locuinței. Zona de noapte și cea de lucru sunt protejate de un acces ascuns, mai mult chiar zona de lucru putându-se izola din interior prin încapsularea întru-un perete continuu de mobilier.
Intimitatea constituie tema principală a amenajării funcționale, locația și înălțimea permițând o deschidere și transparență totală către exterior.

zoom in zoom out fit height fit width close panel