Complex turistic hotelier in Calarasi, Romania / Calarasi touristic hotel resort

Autor(i):
George-Teodor Calin
Localizare:
România, jud. Călărași, Calarasi
Indicatori:
RH: DS+P+2E+3,4M / Sd: 10051,30 m2 / Su: 8041,04 m2 / POT: 9 / CUT: 0,27

Comentariul autorului:

În avântul evolutiv al oraşului Călăraşi, momentul marcant care a oprit dezvoltarea oraşului a reprezentat-o dezindustrializarea forţată, prin închiderea Combinatului Siderurgic SIDERCA, ceea ce a lăsat oraşul într-o stare de amorţeală şi de lipsă a dorinţei de dezvoltare ulterioară. În prezent,el se dezvolta indiferent faţă de poziţia faţă de apă, neexistand încă o identitate proprie a locurilor de tangenţă şi nici o dorinţă de a crea o reţea aparte care să unească astfel de peisaje. Premisele proiectului urmăresc revitalizarea zonei malului dunărean al orașului, treptat, pentru dezvoltarea turismului în oraşul Călăraşi,
Proiectul mizează pe folosirea acestei zone cât mai puţin invaziv, şi cu o mare grijă faţă de cadrul natural existent. Complexul se desfăşoară printre limitele impuse de vegetaţie, încercând să medieze trecerea dinspre drumul principal de acces către apă.
In partea din stânga a ansamblului, în punctul de poziţie privilegiată a întâlnirii dintre cele 2 fluxuri de apă se dezvolta volumul principal al hotelului, deschizându-se către apă prin numeroase terase la nivelul parterului, dar şi prin spaţiul zonei de Spa aflate la demisolul volumului, care îşi prelungeşte oglinda de apă către braţul Borcea. Ansamblul dispune de o zona de cazare de tip case, alcatuite din module functionale cuprinzand 3 camere de cazare duble, orientate catre apa, care recreaza atmosfera vechilor asezari pescaresti ale Calarasiului oferind o experienta naturala, neperturbata de influentele orasului.
În partea de Sud , închizând compoziţia generală şi întorcând circulaţia către interiorul complexului, se desfăşoară corpul bucătăriei de vară, ce deserveşte atât turiştii cazaţi în zona caselor, cât şi pe cei cazaţi la zona de rulote. Bucătăria de vară este legată la firul de apă prin corpul garajului de bărci.
Proiectul mizează pe un mod de convieţuire participativă, astfel încât oferă o bară de servicii, dezvoltată paralel cu filoanele de circulaţie, care deserveşte tuturor celor cazaţi în zonă. Ea cuprinde elemente tradiţionale ale traiului natural, de la grădina de zarzavaturi, la sere, stupi de albine, vita-de vie etc. Această zonă de servicii participă activ şi la energia consumată de ansamblu, prin panouri fotovoltaice amplasate către Sud şi prin bazinele de colectare a apei fluviale, folosită mai apoi pentru irigaţii şi uz menajer.
Materialele utilizate pentru construcţia ansamblului sunt materiale locale, cu specific zonal, cum ar fi lemnul pentru închideri, învelitorile de stuf, decoraţiile din lemn, etc., ajutate acolo unde necesarul structural o cere de elemente din oţel, sau beton armat. Peretii folositi pentru inchidere si compartimentare sunt realizati din lemn, in regim prefabricat, usor de montat in situ.Toate aceste elemente apropie construcţia de cadrul natural în care se dezvoltă, identificându-se mai uşor cu ceea ce o înconjoară, păstrând în acelaşi timp acelaşi grad interior de confort.

zoom in zoom out fit height fit width close panel