Casa ecologică in mediu urban

Autor(i):
Grzegorz Gorski
Colaboratori:
proiectare structura: Beta Procon, fabricare structura din lemn: Mitek, acoperiș: Acoperisuri Case, izolația acoperișului cu celuloza: Termocel, instalații: Home Energy
Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: S+P+M / Sd: 212 m2 / Su: 164,22 m2 / POT: 18,6% / CUT: 0,42

Comentariul autorului:

Clienții și-au dorit să se mute dintr-un apartamentul de bloc într-un mediu mai sănătos și mai spațios și astfel au început să viseze la o casă ecologică și eficientă din punct de vedere energetic. Cu respect pentru natură, alegerea lor a fost să construiască o casă din materiale naturale și care să le asigure condiții confortabile în toate anotimpurile. Materialele alese pentru construcție sunt similare celor folosite în construcția locuințelor tradiționale românești (lemn, paie, pământ, var). Cu toate acestea, tehnologia folosită a fost una modernă (structură prefabricată, umplutură din baloți de paie, celuloză suflată, panouri din fibră de lemn). Dintre toate materialele izolante, izolația din baloți de paie are cea mai mica amprentă de carbon și implică cel mai mic consum energetic
Casa are regim de înălțime S+P+M. La parter spațiul este compus dintr-o bucătărie deschisă/sufragerie, o baie, o cameră de oaspeți și o cameră tehnică. Accesul în mansardă se face pe scările din sufragerie. Mansarda dispune de o sufragerie mai mică, dormitoarele părinților și copiilor și o altă baie.
Fundația casei este destul de standardă din cauza cerințelor legale. Este făcută din placă din beton armat, așezată pe cuzineți din beton simplu.
Structura prefabricată a casei este confecționată din lemn de molid uscat și tratat. Pereții exteriori au fost izolați termic cu baloți de paie între structură. S-a adăugat izolație din fibră de lemn suplimentară pentru a evita punțile termice și pentru a proteja paiele de condițiile atmosferice. În total perete exterior are 44cm izolație termică de U = 0,12 W / m2K. Acoperișul a fost izolat termic cu un strat de celuloză de 30 cm grosime, injectat între capriori, cu o barieră inteligentă de vapori care protejează de umiditate.
Interiorul a fost realizat din tencuială de var aplicată direct pe baloți de paie / pereți de pământ. O parte din sufgragerie a fost finisată cu tencuială de pământ. Podelele sunt prevăzute cu sistem de încălzire prin pardoseală la ambele niveluri. Podelele subsolului și parterului sunt acoperite cu gresie iar podeaua mansardei cu parchet de lemn.
Acoperișul a fost realizat din plăci de metal de înaltă calitate, acoperite cu piatră naturală.
Ferestrele sunt din geam tripan cu valoare U mică.

zoom in zoom out fit height fit width close panel