Casa Sfinții Voievozi 16

Autor(i):
George Postelnicu, Oana Postelnicu, Sergiu Leucă
Colaboratori:
Structura: Popp & Asociatii
Instalații: VDB Dynasty
Fotograf: Radu Malașincu
Localizare:
România, Bucureşti
Indicatori:
RH: S+P+1E+M / Sd: 350 m2

Comentariul autorului:

Strada Sfinții Voievozi - o zonă rezidențială tradițională cu un amestec de volumetrii și limbaj arhitectural. La numărul 16, pe un lot de 152 mp, între calcane, se află o casă S+P+1+ pod, fără valoare estetică sau funcțională, construită acum apoximativ 100 de ani, extinsă și consolidată după bombardamentele din ultimul război mondial.
Orientarea fațadei principale spre nord, calcanele mai înalte care înconjoară și umbresc lotul, regulamentul de urbanism, au condus la ideea unui volum care să permită o însorire cât mai bună și totodată să ofere intimitate prin configurarea unei curți cu terase interioare care să capteze lumina pentru fiecare nivel.
Scopul proiectului a fost transformarea amalgamului de camere și "cămăruțe" întunecoase într-o locuință care să corespundă necesităților unei locuiri moderne. Consolidarea, extinderea și supraînălțarea existentului au urmărit acest scop, păstrându-se câteva elemente originale: casa scării, înălțimile mari de la parter, boltitele din cărămidă descoperite în subsol, copacii din curte și ideea unor pereți vegetali pe calcan foarte răspândiți în cartier.
Modelarea geometriei inițiale a casei a transformat podul în mansardă pe lungimea calcanului și în terasă la stradă, printr-un decupaj / retragere ce permite accesul luminii în curtea interioară. Volumul a fost reconstituit printr-o pergolă cu elemente metalice filiforme pe care în timp se vor cățăra plante.
Accesul prin curtea interioară, invită la parcurgerea micii grădini din față, la umbra copacilor înalți. Aici casa se deschide printr-un perete generos de sticlă, înalt de 2,7m, ce permite accesul și deschide zona de dining și bucătărie spre terasa din grădină ferită discret de circulația stradala.
Vechea scară cu pereți de cărămidă a fost păstrată și consolidată cu pile din beton lăsate aparente. Parterul, configurat ca open space pentru funcțiunile de zi, este îmbogățit estetic prin păstrarea aparentă a unor pereți și arce din cărămidă și prin expunerea elementelor de consolidare din beton armat susținând dialogul între trecut și prezent. Etajul conține două dormitoare cu băi. Mansarda destinată unui spațiu de zi se deschide printr-un perete generos vitrat ce oferă o panoramă către cartier.

zoom in zoom out fit height fit width close panel