Eco Urban Living

Autor(i):
Gheorghe Ciobanu
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Conceptul lucrării de diplomă constă în crearea unui model de locuire hibrid prin îmbinarea unor module prefabricate care poate răspunde unei pături foarte largi de utilizatori și care lasă utilizatorul să contribuie la crearea propriei locuințe. Scopul este obținerea unor locuințe ce se pot “updata” în timp, având un impact cât mai mic aspra mediului. Elementul principal ce răspunde acestei cerințe este flexibilitatea. O clădire flexibilă poate fi rearanjată într-o multitudine de feluri, poate răspunde gusturilor unei largi game de utilizatori și este mereu gata de îmbunatățire o dată cu progresul tehnologic și științific. Parcelarea pe verticala poate rezolva problema preturilor mari pentru terenul de construcție și in același timp poate crea un hibrid de locuire între locuire colectivă și individuală în același timp, luând beneficii de la ambele. Acest concept lasă utilizatorii să-și personalizeze locuința, și în același timp să se încadreze între niște reguli bine definite.

Proiectul se împarte în 4 părți:

ORAȘUL Întreaga zonă fost indutrială de lângă Gara Obor din București este regenerată. Proiectul propune dezafectarea halelor abandonate în stare deplorabilă și zonei aferente transportului feroviar. Halele considerate potrivite pentru reconversie vor fi utilizate pentru producerea elementelor prefabricate necesare construirii ansamblurilor din zonă. Se propun noi spații verzi, noi căi de cicrulație, o mulțime de noi funcțiuni în zonă și insule organizate în jurul curților interioare. Întreaga zonă este gandită ca un cartier autosuficient.

INSULA Insula constă din șapte clădiri poziționate după următoarele principii: insulă deschisă și orientarea clădirilor fată de punctele cardinale. Pentru a obține o independență a insulei se introduc funcțiuni publice la parter, se mărește spațiul verde prin conectarea acestuia cu terasele de peste parter prin scări verzi, sere la ultimul etaj și etaje tehnice, parcări subterane.

CLĂDIREA Pentru a crea o modalitate de locuire cât mai flexibilă clădirea se împarte în două elemente definitorii: structura și modulul. Structura clădirii este alcătuită din stâlpi și planșee post-tensionate pentru a permite deschideri mari și rezistență ridicată la încărcări înalte. Rolul structurii este de a crea niște spații de 8m x 8m x 7m în care se pot introduce module de locuit. Practic această structură crează o “parcelare pe verticală”. Fiecare clădire are la ultimul etaj o seră automatizată care produce fructe și legume pentru utilizatori.

MODULUL Fiecare modul poate fi gandit și construit de la zero de utilizator sau arhitect după procurarea ”spațiului”. Pereții și planșeele intermediare pot fi amenajate asemenea mobilei în locuință. Principalul avantaj al acestui sistem este flexibilitatea, element definitoriu al sustenabilității. Astfel utilizatorul își poate reamenaja mereu locuința odată cu schimbările intervenite în timp. Elementele prefabricate se produc chiar pe sit, in halele reamenajate

zoom in zoom out fit height fit width close panel