Țesătorie cu două incinte

Autor(i):
Alice-Maria Dimofte
Localizare:
Argentina, Purmamarca
Indicatori:
RH: parter, partial p+3

Comentariul autorului:

Argentina, JUjuy, Purmamarca

Tema proiectului a avut ca început apropierea față de exigențele unui loc nou, și efortul de a încerca o apropiere de felul în care oamenii locuiesc și ”se articulează de lume”. Locul găsit se află în Argentinei,
Astfel, începutul proiectului a cerut imperios cunoașterea vecinătăților și relevarea caselor vecine- sensul acestui gest a fost, pe lângă nevoia de apropiere a lucrurilor reducându-le prin redarea lor cu ajutorul instrumentelor proprii, dar și dorința de a găsi punctual un raspuns fiecărei părți la care mă raportez. Pe de o parte biserica, element puternic în jurul căruia se coagulează întregul sat, apoi roșcovul vechi de sute de ani, strada principală pietonala, sau grădinile vecinilor.
Toate aceste preeminențe generează anumite tipuri de raspunsuri locale, ce ulterior sub gestul prim de a ordona prin delimitarea puternica a locului își găsesc riguarea lor. Zidul de incintă devine element conținător și încăpător.
Țesătoria cu două incinte este gândul ce urmează unei analize a ocupatiilor tradiționale locului-gândul de a ordona procesul lucrului dă naștere celor două grădini - cea a culorilor și cea a lucrului. Fara a exista o ierahie între cele doua, ele devin puternic articulate printr-un corp itermediar.
Grădina culorilor, este grădina și uscatoria de plante și celularul vaselor în care se vopsesc firele. Gridul generator și ordonator al acesteia se ghidează după reguli proprii ce țin de felul în care soarele rasare și lumineaza plantele în funcție de soiurile plantate pentru obținerea tincturilor.
Legatto-ul- intrarea se află la incide¬¬¬nța celor două gradini, ce nu țin seama de o anume ierahie, ele sustinandu-se reciproc și apartinând una alteia.
Grădina lucrului este locul în care țesătoarele se adună și lucrează – miezul este partea riguroasă, lucrul propriu zis cu ateliere în care firul este prelucrat și țesut. Centrul este decupat de spatiul lax al culoarului, ce primește în densitatea lui o mulțime de spații și cotloane ce susțin prin degajarea lor riguarea miezului.

zoom in zoom out fit height fit width close panel