Locuinta unifamiliala str. Tolstoi

Autor(i):
Cristina Barna, Sorin Diaconescu
Colaboratori:
rezistenta: - ing. Rares Bentu ( Rantech Proiect )
instalatii: -ing. Radu Dolinski (3D Proiect )
Localizare:
România, Bucureşti
Indicatori:
RH: S+P+1E+2Eretras / Sd: 386 m2 / POT: 33% / CUT: 0.85

Comentariul autorului:

Locuinta este destinata unei familii tinere avand patru membrii. "Pariul" beneficiarului a fost realizarea intr-o zona intens valorificata de dezvoltari intensive a unui proiect rezidential privat, dezvoltat in "interiorul" regulamentului de zona si care sa insereze in tesutul existent fiind in acelasi timp o prezenta contemporana.

Punctul de pornire - tema de proiectare, in conjunctura cu dimensiunile reduse ale terenului au impus o dezvoltare pe verticala a spatiilor, in timp ce principiul de organizare a acestora pastreaza logica unei locuinte dezvoltata pe un singur nivel, spatiile principale si circulatiile fiind in contact vizual.
Pentru a amplifica acest contact si a usura accesul intre camere acestea au fost amplasate pe platforme decalate vertical jumatate de nivel.
Camerele si circulatiile verticale si orizontale sunt organizate in jurul unui spatiu central ce se extinde din parter pana la nivelul superior al cesei, spatiu delimitat de un luminator. Camerele individuale, prin deschideri glisante sau pliante, se pot extinde, devenind parte a spatiului interior comun.
Terasele de la partea superioara continua principiul organizational in exterior, fiind o extensie a spatiilor exterioare utilizabile, in conditiile unei gradini de dimensiuni reduse. Astfel una dintre terase poate fi folosita ca sun deck, in timp ce platforma superioara a fost plantata integral.
La baza golului central ce articuleaza spatiile, la interior a fost plantat un copac, marcand "centrul" casei, o prezenta vie, naturala ce urmeaza sa evolueze odata cu cei ce vor "locui" spatiul.
Materialele utilizate atat la exterior cat si in interior sunt naturale, definite de mici diferente si imperfectiuni - caramida presata manual, lemn de larice. Modul in care au fost gandite detaliile fatadelor ventilate, tranzitiile dintre zonele pline si zonele transparente, efectul elementelor repetitive ce creaza texturi si felul in care lumina si umbra modifica imaginea acestora adauga nuante si subtilitate volumului simplu, monolitic. Toate suprafetele exterioare din lemn sunt netratate.

Aproape toate pardoselile interioare, scarile si placajele verticale sunt realizate din elemente masive din pin Douglas. Suprafetele sunt tratate cu ulei, conferind o textura si o experienta tactila cat mai apropiata de cea naturala. Materialele folosite in alcatuirea fatadelor sunt utilizate local si in interior.
Combinatia de obiecte de mobilier custom-made ( unitati de depozitare, bucatarie, biblioteci ) si piese de design modern "clasice" ( scaune, canapele, etc) au fost proiectate/selectate urmarind ranforsarea senzatiei de interior luminos, aerisit.

zoom in zoom out fit height fit width close panel