Plan urbanistic zonal - Zona centrală a comunei Bicazu ardelean, jud. Neamț

Autor(i):
Laurentiu Dumitrasc
Colaboratori:
Arh. Irina Cozma
Ing. Ovidiu Danila
Prof.Univ.Dr.Ing. Petru Strateanu
Imagini aeriene: Puiu Zaharia
Localizare:
România, jud. Neamț, Comuna Bicazu Ardelean

Comentariul autorului:

Comuna Bicazu Ardelean este asezată Intr-o zona geografica unica, in Carpatii Orientali, la contactul mai multor masive muntoase:la sud muntii Bicazului, la nord Ceahlaul, la est muntii Tarcaului,fiind strabatute de soseaua transcarpatica - Drumul National DN12C.
Comuna, formată din satele Bicazu Ardelean(resedinta),Telec si Ticos se afla in zona de arie protejata a Parcul Național Ceahlău. Biodiversitate: prezintă o arie naturală cu o gamă floristică și faunistică diversă atât la nivel de specii cât și la nivel de ecosisteme. Zona centrala structurata de matricea urbana,in suprafata de 10,7 ha, permite aranjamente functionale generate de evolutia ulterioara a comunei, renasterea asezamantului traditional de munte.
Criterii structurante
Separarea pe nivel a circulatiei pietonale de circulatia rutiera prin realizarea unei platforme pietonale pozitionata in flancul neconstruit al drumului judetean;sub platforma(+6,00m): sala polivalenta serviciile publice urbane, parcajele zonei centrale - calea rutiere de stocare, optimizand astfel terenul oferit cu zgarcenie de geografia locului. Pasarela pietonala peste drumul judetean relationeaza zonele pietonale amplasate de o parte si de alta a drumului.
Fluidizatrea circulatiei rutiere existente precum si facilitarea accesului auto la toate constructiile propuse.
Crearea de perdele vegetale de protectie; valorificarea zonei Monumentul Eroilor.
Crearea unei zone comerciale, de alimentatie publica, prestari servicii, turistice si de productie autohtona, spatii destinate sediiilor societatilor comerciale- care vor mobila fundalul platformei pietonale;construirea unui sediu pentru primaria comunei - un contrapunct major la constructiile private existente.
Integrarea constructiilor sociale si culturale amplasate pe flancul construit al drumului national intr-un ansamblu arhitectural unitar.
Amenajarea unei zone cu caracter permanent de piata agro-alimentara care sa absoarba necesarul de flux pe perioada targurilor traditionale.
Valorificarea caii ferate si a garii existente prin integrarea intr-un program turistic - Mocanita.
Pregatirea unui climat turistic, de loisir in zona raului Bicaz- protejarea citul de posibile viituri istorice.
Matricea urbana, permite prin configuratie – structura pe cadre dispusa intr-o retea spatiala:6,00mx6,00mx6,00m, multiplii si submultiplii acesteia- un numar finit de combinatii si aranjamente functionale.De exemplu:corpul C6, pe langa amprenta volumetrica - poate sa se extinda cu 10 module din retea functie de tema de proiectare,de potentialul financiar al agentilor comerciali. Iluminarea si ventilatia naturala ale spatiilor pozitionate sub platforma pietonala prin cele 3 curti de lumina.
Studiul creeaza o posibila strategie de marketing, o flexibilitate sporita de actiune, functie de managementul si evolutia pietii. 3 noiembrie 2015 comisia tehnico-economice de la DRDP Iasi.elibereaza avizul favorabil. Un aviz istoric.

zoom in zoom out fit height fit width close panel