Comentariul autorului:
Proiectul ”B-LAB” abordează chestiuni metodologice și practice de intervenție în spațiul urban cu scopul re-activării acestuia, ca pregatire în vederea participării la procesele mai complexe de planificare urbană de tip bottom-up. Proiectul consideră orașul Brăila ca un laborator urban în care, prin explorarea și testarea unor noi tactici, micro-strategii, acțiuni de catalizare și intervenții punctuale în teren, se descoperă acei markeri de re-valoarizare culturală și spațială, adesea ignorați și camuflați în banalitate.
Cele trei acțiuni de re-activare urbană desfașurate la Brăila în perioada mai- iunie 2016 au urmărit stimularea spiritului comunitar local și a initiațivei civice, în sensul recuperării și utilizării creative a ceea ce devine ”periferic” (în sens calitativ) în cadrul declinului.
Privind cu deschidere culturală către potențialul ascuns în micro-elemente care compun spațiul urban cotidian (curtea unei foste fabrici, o stație de tramvai, spații publice neutilizate), proiectele au scos în evidență capacitatea populației de a-și re-identifica reperele de valoare, resursele interne și mijloacele proprii de intervenție. Prin metode ingenioase și atractive, gândite special de studenții de la UAUIM, a fost re-chestionat modul în care are loc abandonul unor spații, în paralel cu reacția locuitorilor la provocarile civice punctuale, precum și gama așteptărilor lor legate de viitorul orașului.
POPUP
Gândește în afara cutiei, privește în interiorul ei.
Proiectul propune realizarea a 6 cutii - capsule cu ajutorul cărora poți face un pas în viitor și să vezi o altă față a străzii Mihai Eminescu, fosta stradă comercială, cu importante valori de identitate, care este uitată în momentul de față.
REACT
Recuperarea și utilizarea alternativă a unui spațiu ex-industrial
Evenimentul REACT reprezintă o acțiune inedită dedicată comunității brăilenilor ce a avut ca principal scop re-activarea spațiului aferent fostei Fabrici de Bere Muller, prin implicarea locuitorilor și elevilor Liceului de Artă și Școlii Populare de Artă din Brăila.
ALBINALINK
Cum să re-activezi un reper utilizând resurse cotidiene?
Obiectivul principal al proiectului a urmărit stimularea spiritului comunitar local și a inițiativei civice, atrăgând atenția asupra potențialului de dezvoltare al zonei, dar și al micro-spațiilor urbane precum stațiile de tramvai.