Amenajare spațiul exterior - Biblioteca Orășenească Mihai Eminescu

Autor(i):
Laurentiu Dumitrasc
Colaboratori:
Bust / bronz MihaiEminescu:Sculptor Lucian Tudorache
Dr. Ing. Mihai Constantin
Structura: Ing. Ovidiu Danila
Diriginte de santier: Ing. Ioan Badea
Imagini: Ion Asavei
Executant: S.C.Barbicip S.R.L.
Localizare:
România, jud. Neamț, Bicaz

Comentariul autorului:

Instalatia - o sinteza de elemente spatiale aparent contradictorii: porticul, amfiteatrul, bustul poetului- este amplasata pe terenul situat in fata bibliotecii orasenesti. Biblioteca a primit numele cunoscutului poet, la sfârșitul anului 2014, ca urmare a faptului că Mihai Eminescu, în drumul lui spre „mica Romă” (Blaj), a trecut prin Bicaz.
Porticul amplasat pe diagonala in raport cu aleeea principala de acces in biblioteca –induce o miscare spatiului; impreuna cu claritatea elementelor componente instalatia este structurata dupa aceleasi legitati precum piatetele baroce vieneze, atat de dragi poetului.Accesul in casa cartilor se face gradat; poetul paraseste soclul- anacronismul in care artele l-au incremenit – si cu un gest simplu, familial, te invita sa sezi pe una din gradene, intrebandu-te ca in povestirea Borta vantului: Unde te duci omule? Verticala de pe soclul bustului indusa de canelura, contrapunct la volumul orizontal al porticului, inseamna mai mult decat filozofiile nemtesti sau orientale adulate si negociale de poet ; inseamna femeia cu F mare, idealul, care l-a urmat in intreaga creatie si care vai, la asezat pe soclu intru eternitate poate prea devreme.
Instalatia este guvernata de bustul din bronz–opera artistului plastic Lucian Tudorache. Bustul se lasa descoperit gradat pe masura parcurgerii spatiului. Porticul face trecereaa din zona urbana profana in spatiul sacru ;intre privitor si poet se stabilesc raporturi sinergice, intime.
Amfiteatrul –cu o capacitate de aproximativ 35 de persone,contrapunctul
porticului - concentreaza si face posibil desfasurarea unor activitati culturale atunci cand vremea este favorabila.
Complexul arhitectural recompune cu elemente spatiale minimale acel teatru drag poetului care la urmarit pe parcursul intregii biografii; un heppening - dex,dar si o lectie de limba romana. Am dorit un eminescu vivant,care sa interactioneze intr-o intimitate fie ea si didactica cu publicul.in locul unui eminescu solemn, onomastic.
Copacul de sub portic-plantat la o data anterioara proiectului- a fost crutat pe toata durata santierului.
Culoarea porticului-portal este precum galbenul manusilor care-l insoteau pe poet in anumite situatii. Detaliul in marile biografii are aceeasi pretuire precum detaliul in arhitectura. Bicazul,un oras mic cu un baraj mare s-a saturat de eternul si ternul gri.
Laurentiu Dumitrasc: Mai multa lumina pe bust! Spotul 3 si 5 mai intens! Bustul este personajul central al compozitiei; lasati arhitectura - personajul principal, sa se retraga intr-un plan secund. Mai multa lumina pe eminescu!
Date tehnice
Portic: confectii metalice; sectiune stalpi si ferma: triunghi dreptunghic-isoscel; placaj bond; deschidere 17m; inaltime: 2,86m resp. 4,45m, h stalp: 5,50m; fundatii: beton armat
Amfiteatrul: beton armat; placaje: travertin alb-bej; pardoseala: dale grena
Soclu: Beton armat placat cu travertin alb-ocru; h soclu: 1,82m
Bust: bronz/h1,20m
Instalatia electrica: reflectoare cu led economic

zoom in zoom out fit height fit width close panel