Spatiu exterior vl 173

Autor(i):
Alexandra Demetriu, Jenicá Craiu
Colaboratori:
Arhitect peisagist: Alexandru Gheorghe, Poteca Studio
Constructor: Hera
Credite imagini: Radu Malasincu, cra•de
Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: - / Sd: 330 m2 / Su: - m2 / POT: - / CUT: -

Comentariul autorului:

De la proiectul din 1946 şi până în noiembrie 2014 când am început proiectul pentru FORM, casa de pe Vasile Lascăr 173 a schimbat mai mulți proprietari şi chiriași, a trecut prin schimbări de funcțiune şi remodelări. Chiar de la început, schimbările au fost importante – printre altele, construcția a trebuit să se limiteze la un etaj dintre cele 4 proiectate iniţial. A trecut printr-o naționalizare. In noiembrie 2014 gasim casa parasita, într-o stare de degradare avansată: subsolurile sunt inundate parțial. Din finisajele și tâmplăriile originale nu se mai păstrează nimic. Gangul este închis cu policarbonat și incorporat parterului, golurile din faţada principală la etajul întâi sunt închise cu gipscarton și polistiren expandat. În curtea dinspre stradă este amplasată o platformă din lemn ridicată de la sol unde funcționa terasa restaurantului anterior. Curtea din spate este acoperită de pavele bicolore, iar în garajul din fundul curții a funcționat, se pare, un salon de nunți.
Accesul în fiecare dintre spațiile nou-create se face prin cutiile de uși metalice, care înlănțuiesc funcțiunile noi și propun o ierarhizare a acceselor și spațiilor. O serie de alți „conectori” – scări de acces, jardiniere, ecrane vegetale – ajută noile funcțiuni să se adapteze și să adapteze configuraţia existentă. Limitați de buget, am folosit o paletă restrânsă de materiale, geometrii simple cu texturi asemănătoare celor deja existente în exteriorul casei: planuri diafane de plasă metalică și sticlă armată, cortine vegetale, foi subțiri de metal.
Rastelul din gang este folosit ca suprafață care să facă trecerea către interiorul lotului – spre curtea interioară și viitoarea terasă. Gardul dinspre stradă este folosit ca loc de stat, jardinieră, anvelopantă a spațiilor tehnice, se poate închide sau deschide, devenind o limită flexibilă între stradă și piațeta din fața casei.Intervenția noastră se reduce la o serie de inserții volumetrice înlănțuite care să pună în valoare construcția inițială , prelungind spatiul urban in interiorul parcelei si in interiorul casei.

zoom in zoom out fit height fit width close panel