PLAN Café

Autor(i):
Gábor Tóthfalusi, László György Tulogdy
Colaboratori:
Arhitectură: arh. CECĂLĂȘAN Ioana
Structură: prof. dr. ing. KISS Zoltán
foto: Andrei NEAMȚU
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj Napoca
Indicatori:
RH: P+E / Sd: 96 m2 / Su: 143,3 m2 / POT: - / CUT: -

Comentariul autorului:

Clădirea, cafenea- bar s-a născut în 2014 ca și o cerere din partea unor cunoștiințe, colaboratori vechi de a pune în valoare un teren cu potențial valoros. Pe teren se afla o clădire parter în formă de ruină.
In vecinătate se înalță o lucrare târzie al lui Imre Makovecz, Biserica Reformată. Clădirea cafenelei se leagă înspre nord de o construcție- birou existentă, în partea vestică este flancată de o parcare și clădire iar înspre sud se află un scuar adiacent clădirii Radiodifuziunii. În partea estică este un teren liber.
Arhitectura clădirii nu trece peste tema program, funcțiunea și arhitectura este clară, simplă. În cazul nostru ca răspuns la influențele externe: teren de construcție îngust, tema program, rezultatul este o construcție ușor de citit cu spații transparente, deschidere maximă. Parterul este un spațiu de cafenea, peretele înspre parc este deschis, cu posibilitate de extindere cu terasă. La etaj s-a format un spațiu închis cu aptitudine de deschidere spre terasa exterioară care prezintă un paravan- grilaj cu rol de confort și intimitate. Ca și influențe externe se poate aminti clădirea ruină existentă, ale cărei cărămizi au fost refolosiți la placarea clădirii noi.
Clădirea cu compoziție sureală a lui Makovecz nu poate oferi un sol fertil, numai un accent cu influențe puternic asimetrice, își cere spațiul propriu, universul său privat într-un sit existent trist. Din această cauză limbajul arhitectural folosit la cafenea este neutră, se renunță la citate. Are o compoziție mai degrabă geometrică, arată cărămida, betonul aparent, lemnul. Culorile sunt bine alese, culoarea roșiatică al cărămizii este contrastată de accente de betoane aparente brute și cu grilaje de lemn vopsite într-o culoare gri- verzui.
Spațiul clădirii este o prismă construită între doi stâlpi masivi de cărămidă. Fațada laterală este parțial tencuită cu un grilaj de lemn care întră în relație cu fațada de la stradă și cu interioarele.

zoom in zoom out fit height fit width close panel