Ansamblu de locuințe „Avangarde”

Autor(i):
Emil Burbea - Milescu, Oana Coarfa, Radu Tudor Ponta
Colaboratori:
Proiectare: Republic of Architects, Elena Moisesc, Alexandru Mateescu
Structuri: RANTECH PROIECT SRL
Instalații: SMART DESIGN INSTALAȚII / CLIMA CONFORT
Fotografii: COSMIN DRAGOMIR
Localizare:
România, jud. Ilfov, Voluntari
Indicatori:
RH: 12 / Sd: 4356 m2 / POT: 32.1 / CUT: 0.93

Comentariul autorului:

Acest proiect imobiliar a avut de rezolvat o temă simplă: locuinţe înşiruite, cât mai ieftine cu putinţă, asezate ordonat într-unul din câmpurile din periferiile Bucureştiului. Preliminar, dezvoltatorul avusese experienta construirii a încă două ansambluri similare, cu case identice aşezate liniar vis-à-vis de locurile de parcare. Speranţa şi miza principală a acestei colaborări fost realizarea unor locuinţe asemănătoare în ceea ce priveşte atât costurile, cât şi tehnologiile de construire folosite anterior şi adăugarea unor mici artificii, de “design”, care să particularizeze atât aceasta investiţie între multele ansambluri anodine construite recent, cât şi nevoia de diferenţiere a viitorilor proprietari.
Cu toate acestea, geometria nu foarte îngustă a terenului, care permitea poziţionarea a două şiruri de locuinţe spate în spate, ne-a inspirat un anumit grad de convivialitate în comun şi, la limită, potenţialul unei urbanităţi incipiente. Din acest motiv am propus dezvoltarea unei mici piaţete centrale, care să speculeze acest potenţial şi să ofere un minimum de spaţiu comun, necesar în periferiile atât de îndepărtate. Fiecare locuinţă are acces la această mică piaţetă cu rol nu numai de a închega cele 23 de locuinţe, ci şi de a restabili modelul urban ca reper necesar în caleidoscopul de ansambluri cu acces controlat.
Astfel, am fost nevoiţi să pastrăm nu numai tehnologiile de construire alese preliminar de către dezvoltator (şarpante lemn, învelitori de ţiglă metalică, tămplării PVC care imită lemnul şi, bineînţeles, tencuiala decorativă pe termosistem), ci şi gabaritul şi soluţia de simplă înşiruire a locuinţelor individuale. Cât priveşte configuraţia propriu-zisă a locuinţelor, am ales să cuplăm intercalat banalele scări balansate, des întâlnite în asemenea dezvoltări imobiliare. Astfel am reuşit să deturnăm volumetria monotonă spre a invova spaţiul urban al străzii, invariabil fragmentat şi incongruent. Chiar dacă din exterior casele nu sunt identice, la interior se regăsesc aceleaşi spaţii, alcătuite din o zonă de zi la parter şi încăperile intime la etaj şi mansardă. Odată acest confort cantitativ rezolvat, sperăm ca recuperarea şi reinterpetarea ideii urbane să conteze cât de puţin pentru vieţile viitorilor locatari.

zoom in zoom out fit height fit width close panel