Refacere șarpantă, amenajare mansardă în volumul podului existent, restaurare interioară și refuncționalizare - sediul Primăriei sector 1

Autor(i):
Gabriel Carstea, Simona Schiopu
Colaboratori:
Expert Monumente: dr. arh. Anca Hanna Derer
Structura: ing. Luis Diamandi (s.c. Sebastian Proiect 2000 s.r.l)
Instalatii: ing. Gica Pistalu. ing. Simion Daneliuc (s.c. General Lux Therm s.r.l.)
Executant: s.c. Rotary Constructii s.r.l.
Localizare:
România, București
Indicatori:
Sd: 7461 m2

Comentariul autorului:

Arhitectura cladirii primariei „de verde”, imobil monument clasat sub codul B-II-m-B-18073, este de natura eclectica ingloband doua stiluri, unul de sorginte neoromanica si altul, fiind de factura neoromaneasca. Aceste stiluri pot fi remarcate in natura decoratiei si ornamenticii folosite. Aplicarea principiilor arhitecturii neoromanesti se poate remarca si prin tratarea, succesiunea si dezvoltarea registrelor pe verticala la fatada principala care Banu Manta, pornind de la o baza cu bosaje masive si adanci (registrul de parter), un un hochparter unde se face si accesul principal de gala, un piano nobile marcat puternic de loggia de onoare dezvoltata pe doua niveluri si de o decoratie sculpturala bogata, ce subliniaza la interior incaperea cu cel mai inalt grad de reprezentare – sala de consiliu si festivitati, si in sfatsit un registru superior, sub cornisa, tratat cu ancadramente dese, din aceeasi semantica plastica a ocnitelor brancovenesti.
In anul 2008 imobilul intra intr-un proces de consolidare ce afecteaza grav arhitectura spatiilor interioare. In plus in cursul lucrarilor de executie ale acestei consolidari, in toamna anului 2009, se produce incendiul ce distruge in proportie de 90% sarpanta originala si afecteaza si zidariile aticelor interioare.
Demararea ulterioara a proiectului interdisciplinar complex de restaurare, incepe sub o zodie mai buna prin intocmirea unui „studiu istoric de identificare a resursei culturale” si a unui „studiu de fundamentare a interventiei”, ambele studii intocmite de d-na. prof. dr. arh. Hanna Derer. Solutiile adoptate de refacere si restaurare a spatiilor interioare, grav afectate de interventiile brutale de consolidare, au fost in permanenta corelate cu cerintele, permisivitatile si interdictiile studiului istoric, astfel incat s-a putut pune la dispozitia administratiei locale un proiect coordonat si adecvat conditiei de monument istoric.
Prin proiectul de restaurare s-a dispus refacerea integrala a acoperisului realizandu-se un spatiu cu o noua tipologie geometrica si funcionala, marginita la exterior strict in limitele recreate ale volumului initial. Materialele si tehnologia de realizare a sarpantei au permis obtinerea unor deschideri generoase cu o geometrie vibranta atat prin forma cat si prin modenatura luminii si a cromaticii.
Sala de consiliu, zona cu cea mai mare reprezentativitate, a suferit de-a lungul timpului si cele mai mutilante interventii. Daca initial capetele salii se deschideau catre alveole laterale printr-o succesiune de arcade sprijinite pe coloane delicat ornamentate, in anii 50 aceste alveole au fost inchise prin timpane adosate arcaturii. Acest neajuns a fost corectat prin proiectul de restaurare spatiile fiind redeschise cu geometria si functiunea initiala iar frescele interioare, opera a Olgai Greceanu, au fost redescoperite si restaurate.
Executia proiectului de restaurare al Primariei Sectorului 1 reda Bucurestului nu numai un monument istoric ci si un reper identitar si o resursa culturala de valoare.

zoom in zoom out fit height fit width close panel