Reabilitarea Bisericii Reformate

Autor(i):
Katalin Maksay, Zoltán István Lázár
Colaboratori:
Colaboratori arhitectură: arh. Eke Éva, arh. Zaro Cristina,
Proiectant general: M&M Design, ing. Maksay Ádám
Proiectant rezistentă: IROD-M, dr. ing. Makay Dorottya, ing. Sándor Boróka,
ing. André Anikó, ing. Bordás Boglárka, ing. Hari József
Proiectant instalatii electrice: Pieme, ing. Szabó Erzsébet,
ing. Anca Buzura, ing. Ferenczi János
Proiectant instalatii termice: Alfa instal, ing. Kis Julia, ing. Kis Sándor
Proiectant instalatii gaz: Ovil 2000, ing. Rusu Ovidiu , ing. Giurgiu Marian
Expert tehnic: ing. Rus Petru
studii preliminare: dr. Kovács András
istoric de artă: Weisz Attila
componente artistice piatră: Nagy Benjamin
componente istorice lemn: Mihály Ferenc, Venczel Attila
picturi murale: Czimbalmos Attila
biologia constructiilor: Szabó Anna
fizica constructiilor: dr. Guttmann Márta
arheologie: Csók Zsolt
topografie: Terebesy Alexandru
studiu geotehnic: GeoSearch
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj Napoca
Indicatori:
RH: P, P+3 / Sd: 1311,.20 m2 / Su: 1088.71 m2 / POT: 92.66 / CUT: 1.27

Comentariul autorului:

Propuneri funcţionale si estetice:
Toate elementele descoperite pe parcursul executiei (ancadramente, nise, fragmente de picturi murale) au fost documentate si tratate cu deosebită atentie, majoritatea sunt restaurate si prezentate. S-au schimbat tâmplariile interioare inadecvate si cele de la porticul claustrului cu foi de sticlă, iar cele istorice s-au reconditionat. Mobilierul din biserică si colectia de steme au fost reconditionate si restaurate. S-au propus noi functiuni expozitionale în încăperile porticului claustrului si ale turnului, care s-au deschis pentru prima oară publicului larg. S-a proiectat o scară nouă modernă spre spatiile expozitionale noi din turn. S-a restaurat orga. S-a schimbat învelitoarea de tiglă
Propuneri structurale:
S-a stabilizat structural timpanul vestic al clădirii, care are inclinatie pronuntată spre exterior. Fisurile apărute în bolţi respectiv în pereţi, injectarea acestor fisuri atrage după sine reparaţii la nivelul tencuielii. Au fost tratate degradările la nivelul şarpantei cu caracter baroc, respectiv şarpanta porticului claustrului, la pereţi portanţi, la zidul calcanului vestic, la bolţile navei şi turn.
Propuneri referitoare la materiale:
Se propune desfiinţarea, înlăturarea elementelor realizate din materiale incompatibile cu cele istorice, cum sunt: plăcile de beton, scară de beton, materialele de rostuire de ciment in pereti si dalele de piatră din navă. S-a rerostuit în adâncime toată suprafata exterioară a bisericii. S-a propus retencuirea timpanului vestic din motive structurale. Toate suprafetele de piatră s-au hidrofobizat. Elemente artistice din piatră cioplită sunt tratate cu delicatete, sunt reconditionate, ori completate sau schimbate. S-a revopsit toată suprafata interioară a navei, portucului claustrului si a turnului. S-au folosit technologii si materiale ultramoderne noi, compatibile cu structurile si finisajele istorice.
Propuneri referitoare la instalatii:
S-au dezafectat si s-au schimbat toate retelele din biserică, acestea erau inadecvate, technologic depăsite, inestetice, periculoase si jucau un rol important în procesul de degradare al bisericii. S-a propus un sistem de încălzire nouă prin convectoare amplasate în postamentul băncilor. Centrala termică a primit loc la ultimul nivel al turnului. S-a realizat iluminat general interior si exterior nou, instalatie de semnalizare în caz de evenimente, instalatie de paratrăsnet si de pământare, instalatie antiefractie si de automatizare a încălzirii centrale. Toate bransamentele au fost regândite functional si estetic.

zoom in zoom out fit height fit width close panel