Structura tridimensională

Autor(i):
Sorin Magda
Localizare:
România, jud. Alba, Alba Iulia

Comentariul autorului:

tema de proiectare formulată a fost de a găsi o soluție pentru un brad de Crăciun al orașului, demontabil și cu caracter temporar.

fiind de mult timp pasionat de lucrările lui Buckminster Fuller și Shigeru Ban și de modalitătile de calcul și detaliile tehnice de construcție a structurilor geodezice reticulate, am hotărat să adoptăm acest fel de conectică în construirea unei structuri conice înalte de 15 m.

așadar am reușit să proiectăm dar și să executăm o structură usoară complexă și spectaculoasă compusă din elemente demontabile.

având o greutate totală de sub o tonă, elementele de lemn au o lungime care variază între 130 cm pentru elementele diagonalelor și 130 cm-30 cm pentru elementele care formează inelele intremediare.

fiecare element în parte are montată la extremități o conectică metalică care leagă elementele între ele printr-un inel metalic.

modelarea formei de con cu bază circulară s-a făcut prin dimensionarea lungimii elementelor constructive și calcularea precisă a unghiurilor de montare individuală a conecticii.
timpul de montare a structurii este de doar 6 ore pentru o echipă de 4 oameni.

montată în Piața Cetătii din Alba Iulia, structura reprezintă o interpretare modernă a bradului de Crăciun.

zoom in zoom out fit height fit width close panel