Someș Delivery

Autor(i):
Mihai Mateiu, Vlad Sulea, Bogdan Vrabie, Adriana Măgerușan, Alexa Băcanu, Marius Cătălin Moga, Dan Burzo, Anamaria Felvinczi, Cristina Bodnărescu
Colaboratori:
Șerban Țigănaș, Andrei Aroneț, Lavinia Jaba, Klara Veer, Dragoș Dascălu, Mădălina Mocan, Rareș Loșonți, Simona Zinca, KOOHO(Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bölöni Botond, Bokor Milán, Fülöp Csenge).
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca

Comentariul autorului:

Ajuns la a doua ediție, Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează idei pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară și în care acționează pe patru componente: spațiu, comunitate, evenimente și mediu.

SPAȚIU. Identificăm potențialul și problemele fiecărui segment, testăm prin intervenții temporare idei de amenajare. Intervențiile sunt pastrate in sit cateva luni pentru ca oamenii să poată interacționa cu ele în viața lor de zi cu zi.

Unele spații valoroase din apropierea râului au rămas închise doar din inerție. Aleea Podului Napoca a fost destinată inițial drept spațiu tehnic. Ea a fost redeschisă printr-o inițiativă Someș Delivery. La prima ediție a fost redeschisă legătura pietonală de la Someș dintre curtea Operei Maghiare și cea a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Alte spații din apropierea apei rămân inaccesibile din cauza unui vid legislativ sau a percepției râului ca un canal tehnic. La ediția 2015, o scară temporară a dat acces pe o peninsulă sălbatică din inima orașului, iar XO Cărare de explorare a adus oamenii mai aproape de apă. Bacul Pier-to-Pier a făcut posibilă traversarea Someșului, într-o zonă unde lipsește o legătură pietonală și a furnizat un alt tip de experiență trăită pe apă. Someș Mill a produs energie verde direct din Someș pentru încărcarea telefoanelor mobile și a fost una din atracțiile ediției 2016.

Măsurăm succesul Someș Delivery în efectele pe termen lung. Plăcuța ce marchează capătul Podului Elisabeta în patru limbi s-a permanentizat. Promenada temporară Someș Alley a devenit imaginea și argumentul unei campanii civice care a reușit să blocheze un proiect de lărgire a străzii spre râu ce ar fi sacrificarea taluzul verde.

EVENIMENTE. Pentru activarea malurilor, pe parcursul fiecărui an, implementăm evenimente calibrate pentru fiecare spațiu de pe segmentul de râu studiat.

COMUNITATE. Inițiem procese de consultare a locuitorilor zonei în privința relației lor cu râul și a așteptărilor legate de Someș și invităm la implicare prin lansarea la fiecare ediție a unui concurs de intervenții și animări deschis tuturor celor interesați.

Anul acesta s-a construit printr-un atelier de design & build cu studenți la arhitectură un Loc de întâlnire unde săptămânal, timp de patru luni, să ne întâlnim cu comunitatea riverană.

Open Houses a pornit de la un studiu antropologic, urmat de un tur ghidat prin câteva din casele și curțile din cartier. Apoi a strâns narațiuni urbane și așteptările locuitorilor într-o gazetă, Someș Expres.

MEDIU. Organizăm ateliere pentru copii și prezentări pe teme de mediu în format prietenos, pentru conștientizarea potențialului natural al râului. Punctual, igienizăm segmentul de râu, conștienți fiind că doar politici de mediu la o scară mai mare și pe termen lung pot rezolva problema poluării apelor.

zoom in zoom out fit height fit width close panel