ISEA: Centru pentru copii

Autor(i):
Cristina Petrea, Sabrina Ene, Sergiu Petrea
Colaboratori:
Stuctura: ing. Nicu Curcudel
Instalatii: ing. Mihai Terzi, ing. Cristina Terzi
Localizare:
România, jud. Suceava, Radauti
Indicatori:
Sd: 494 m2

Comentariul autorului:

Centrul educațional a fost construit pentru a răspunde nevoilor copiilor familiilor defavorizate din orașul Radauți. Asociația ISEA (Intervenție Suport Educatie Ajutor) a avut inițiativa de a crea un sistem de învățământ after school pentru acești copii, prin voluntariatul maicilor de confesiune catolică ale asociației. Cum vechiul centru care nu mai corespundea nevoilor de bază pentru aceasta (confort, iluminat, suprafețe utile, dotări), am fost solicitați sa găsim o soluție arhitecturală fezabilă și eficientă.
Centrul educațional ISEA a fost conceput ca o casă departe de casă pentru copii, unde aceștia pot să învețe, sa râdă, să crească și să se relaxeze activ. În familiile cu dificultăți financiare sau familii destrămate, codiţiile de studiu sunt de cele mai multe ori improprii, de aceea Centrul de instruire are menirea să creeze o atmosferă placută de învăţare, într-un spațiu dinamic și vesel.
Volumetria explorează posibilitatea recuperării arhitecturii vernaculare din zonă prin siluetă şi materialitate, dar le interpretează critic, într-o notă contemporană. Arhitectura nou propusă promovează materialitatea şi căldura elementelor naturale, simultan cu un anumit caracter constructiv, recuperat din tradiţia vernaculară şi reinterpretat într-o formă modernă.
Centrul oferă un mix de spații de mari dimensiuni pentru învățarea în grup și în săli de clasă mai mici pentru învățarea pe grupe de vârstă. Datorită faptului că această clădire servește nevoilor educaționale pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, prin urmare o categorie largă de vârstă, interiorul a trebuit să fie pe cât de unitar posibil dar să permită simultan utilizarea diferenţiată a spaţiilor.
Ritmarea şi spaţierea diferită a camerelor este accentuată de folosirea mobilierului minimalist şi de dialogul cromatic al texturilor care modelează interioarele, conferindule eleganţă. Dialogul lumină, penumbră, umbră generat de alternarea golurilor din fatada are menirea de a îndulci puţin din geometria riguroasă a interioarelor, topind şi mai mult limitele spaţiale şi sporind senzaţia de plutire.

zoom in zoom out fit height fit width close panel