Comentariul autorului:
Pensiunea se află in localitatea Vlaha, comuna Săvădisla zona etnografică Călata, la circa 15km indepărtare de Cluj-Napoca, în valea pârâului Vlaha. Parcela cu suprafaţa de 1672 mp este localizată pe un versant cu pantă relativ mare dar cu o privelişte extraordinară spre Munţii Apuseni.
Clădirea s-a realizat din finanțare europeană, cu restricţii privind volumetria, paramentul, raportul plin-gol, formă acoperiş, materiale folosite, etc. cu scopul integrării clădirilor noi in specificul arhitectural local.
Echipa de proiectare a stabilit ca arhetip biserica medivală caracteristiă regiunii Călata (vezi biserica Văleni) cu turn masiv, predominant şi navă tip hală cu volumetrie simplă, vopsită in alb. Acest model a fost sursa de inspiraţie in momentul realizării primelor schiţe şi a fost preluat mai departe în conceptul final.
Volumetria este alcătuită din turnul masiv, cu trei nivele şi un acoperis înalt învelit cu tiglă solzi şi o bară asezată paralel cu curbele de nivel cu regim de înălţime parter şi mansardă. Funcţiunile adăpostite sunt organizate in jurul zonei de zi din turn – sala de mese cu şemineu, cuptor de păine şi bucătărie, in jurul căruia gravitează restul incăperilor însumând patru camere de cazare, un apartament şi spaţii auxiliare. Zonele de trecere intre interior şi exterior sunt prevăzute cu terase acoperite realizate din structură de lemn vizibil şi permit folosirea şi in condiţii nefavorabile specifice climatului din Transilvania.
Zona accesului principal a fost gândit astfel încât să devină o platformă de observaţie spre apusurile din munţi dar şi o insorită terasă – extensie a locului de luat masa din interior.
Materialele folosite sunt specifice regiunii. Faţadele sunt finisate cu piatră de calcar de culoare bej, tencuială albă şi elemente de lemn vopsite verde. Structura din lemn este vizibilă şi în interior, camerele fiind finisate cu materiale naturale şi culori pământii.
Mobilierul a fost conceput in armonie cu finisajele interioare şi exterioare şi este realizat în intregime din lemn.
Rezultatul final este un exemplu de arhitectură de inspiraţie vernaculară dar cu elemente de limbaj contemporan, şi incearcă să introducă vizitatorii în etnografia și limbajul arhitectural specific regiunii