Muzeul de istorie al Bisericii Reformate

Autor(i):
Gábor Tóthfalusi, László György Tulogdy
Colaboratori:
Arhitectură: arh. PÉTER Eszter
Structură: MM Design, Cluj
Instalații: Alfa Instal, Pieme
Constructor: CSÁKÁNY Tibor
Foto: BIRÓ István
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj Napoca
Indicatori:
RH: S+P+E+M / Sd: 1247 m2 / Su: 851,11 m2

Comentariul autorului:

Clădirea cu volumetria tipică a caselor de raport din secolul al XIX-lea sau a unui palat nobiliar orășenesc mai simplu se ridică pe latura nordică a pieței Avram Iancu din Cluj. Clădirea monument istoric este menționată în literatura de specialitate cu denumirea de casa Szláby, după numele unui farmacist-antreprenor clujean din secolul al XIX-lea, iar în a doua jumătate a secolului s-a aflat și în posesia familiei Bánffy.
Astăzi clădirea se află în proprietatea bisericii reformate care în anul 2013 a propus reabilitarea integrală a clădirii, crearea unor spații publice-culturale la parter și în spațiul podului, iar la nivelul etajului au primit loc arhiva bisericii și spații de lucru a personalului.
Poarta reprezentativă dispune de trei piloni masivi cu capitel acoperiș profilat de pe care lipseau cele mai importante piese: trei urne de piatră. De pe fațada principală s-a înlăturat soclul format din plăci de piatră cu suprafată exterioară neprelucrată. Sub golul ferestrelor de la parter s-a realizat un parapet cu elemente ornamentale pentru a pune în valoare compoziția stil empire neoclasicist care are analogii în patrimoniul arhitectural clujean. Compoziția cromatică a fațadei de verde închis și decorațiile de o nuanță deschisă este completată de cornișa originală restaurată de piatră. S-au pus în valoare și alte elemente interioare și exterioare de piatră: consolele cursivei, chenare, stălpi, lucarnele acoperișului. Cursiva în stare avansată de degradare de pe fațada posterioară a fost înlocuită cu una din beton aparent.
Pentru a reda caracterul reprezentativ al parterului care va deveni spațiu expozițional, s-a creat o platformă de acces, s-au desființat compartimentările parazitare. Atmosfera interioară rezultă dintr-o combinație a pereților deschiși la culoare și a plintelor și căptușelilor noi realizate din lemn de stejar, culoare natur.
Pentru reabilitarea scării reprezentative care duce la etaj s-au folosit trepte, contratrepte și placaj de lemn stejar natur. Scara nou propusă care debușează în spațiul amenajat al podului devine o cutie placată tot cu lemn stejar. Structura de lemn impresionantă a șarpantei tip baroc s-a pus în valoare numai prin curățarea elementelor și tratarea lor cu soluții transparente. Hornul masiv tencuit în alb, la care se mai racordează un horn lateral cu un arc de mare anvergură, devine un accent central vertical spectaculos al spațiului podului.

zoom in zoom out fit height fit width close panel