Reabilitarea și refuncționalizarea Palatului Cultural din Blaj

Autor(i):
Vlad Sebastian Rusu
Colaboratori:
Proiectant general: sc. Asiza Birou de Arhitectură srl. Cluj-Napoca
Arhitectura: Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură
Colaboratori: arh. Ilinca Marcu, s.arh. Cătălin Iliescu, s.arh. Teodor Vintilă, s.arh. Raluca Mirea,
s.arh. Felicia Todericiu
Cercetări arhive: arh Ioana Bârsan, arh. Vlad Sebastian Rusu
Documentație economică: sc. Prima Invest, ec. Florin Pop
Structura: sc. Asiza Birou de Arhitectură srl. Cluj-Napoca, ing. Ovidiu Rusu
Instalații electrice, sanitare, termice, ventilație, semnalizare și prevenire incendiu: sc. Grad Instal Cluj-Napoca, ing. Paul Biriș
Instalații tehnologie de scenă: Bosch Rexroth
Constructor: sc K&Kiss srl Cristuru Secuiesc și sc. Herbau srl. Miercurea Ciuc
Restaurare tâmplărie existentă: Fazakas János, Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita
Lucrări refacere ornamentică exterioară: Kereszturi Zoltán, Vălenii, jud. Mureș
Diriginți de șantier: Nicușor Pintea and Adrian Pastiu
Fotografii: Cosmin Dragomir
Localizare:
România, jud. Alba, Blaj
Indicatori:
RH: D+P+1 / Sd: 1765 m2 / Su: 1518 m2 / POT: 79% / CUT: 1,4

Comentariul autorului:

SCURT ISTORIC
Palatul Cultural a fost proiectat în anul 1930 de către arhitectul bucureștean Victor Smigelschi, clădirea urmând să servească în primul rând pentru evenimentele iniţiate de Asociaţia Culturală ASTRA. Începând cu anii 60 în clădire a funcționat cinematograful orașului, ocazie cu care s-au adus și primele modificări asupra clădirii și curții. În paralel cu această funcțiune, la etaj au fost amenajate pe rând Muzeul de Istorie și Etnografie al Blajului, Biblioteca orășenească și Centrul de radioficare Blaj, toate aducând diverse adaptări funcționale spațiului interior.

17 ANI DE RUINĂ
În iarna anului 1995 un violent incendiu distruge o mare parte din clădire, fiind puternic afectate acoperișul sălii de spectacole și spațiul interior al acesteia. În urma acestei traume, clădirea a rămas în ruină până în anul 2012 când s-a inițiat proiectul de reabilitare și refuncționalizare a acesteia. Prin acest proiect promotorul a dorit realizarea unei săli multifuncționale flexibile, care să beneficieze atât de un iluminat natural cât și de unul controlat, care să poată adăposti o gamă cât mai largă de evenimente culturale pentru comunitate: concerte, baluri, conferințe, expoziții, piese de teatru șa. De asemenea în clădire urmează să activeze sediul Academiei Române - Filiala Alba.

RESTITUIRE A ARHITECTURII INIȚIALE
În urma expertizelor tehnice, a studiilor preliminare și a documentării în arhive, a rezultat necesitatea aducerii clădirii aflate în ruină, la toate normele actuale de rezistență, de funcționare și de siguranță în exploatare. De asemenea s-a propus revenirea edificiului la nivel funcțional și spațial la etapa din proiectul inițial, eliminându-se modificările ulterioare. Inovația conceptuală a constat în intervenții contemporane discrete, care să evoce istoria recentă, traumatică a clădirii și în același timp să creeze un spațiu public interior și exterior flexibil, adaptabil diverselor manifestări ale vieții culturale transilvanene.

MULTIFUNCȚIONALITATE
Sala palatului cultural devine multifuncțională prin eliminarea completă a scaunelor, controlul luminii naturale/artificiale realizate prin folosirea/obturarea celor două luminatoare din acoperișul propus.

INOVAȚIE CONCEPTUALĂ - UN MARTOR MEMOTIC
Prin mijloace minime, reversibile (structura metalică a acoperișului sălii detașată prin cele două luminatoare, cărămida lăsată aparentă, tavanele false și tâmplăria din oțel preoxidat) se amintește de spațiul interior afectat de flăcări.

PRINCIPALELE LUCRĂRI EXECUTATE
Consolidări structurale, refacerea tuturor șarpantelor și învelitorilor, refacerea finisajelor interioare și exterioare, reabilitarea tâmplăriei originale la ușile de intrare (singurele păstrate), refacerea tâmplăriei interioare și exterioare, refacerea instalațiilor sanitare, electrice, încălzire, realizarea instalației de ventilație, montarea sistemului de obturare al luminatoarelor, realizarea mecanicii de scenă, realizarea amenajărilor exterioare din curtea Palatului.

zoom in zoom out fit height fit width close panel