Comentariul autorului:
Stana este unul din satele zonei etnografice Călata, cu dealuri însorite şi o puternică tradiţie în prelucrarea lemnului, al tradițiilor vernaculare.
Satul este totodată cunoscut și datorită arhitectului Kós Károly, care s-a stabilit în sat în perioada interbelică și și-a construit casa intrată în cărțile de istoria arhitecturii sub numele de Varjúvár (Castelul Ciorilor).
Pensiunea, deşi mult retrasă de la drum, este un omagiu adus maestrului. Respectă toate caracteristicile constructive: este o casă modernă, cu un spaţiu interior reformulat, care însă se foloseşte de elementele tradiţionale și detalii folosite la multe clădiri proiectată de arhitect.
Terenul are o declivitate mică, clădirea fiind stabil ancorată prin intermediul unui soclu de piatră gălbuie tăiată.
Volumetria este simplă, între două frontoane masive de culoare albă este amplasat un volum de clădire cu acoperiș și streașină prununțată care se sprijină pe niște stâlpuri de piatră.
Poezia casei constă în jocul şi ritmul de alternare ale elementelor constructive tradiționale și contemporane, în modul de alegere al materialelor și texturilor.
Materialele folosite dau clădirii un aspect domestic şi cald. Pensiunea este finisată cu tencuială albă alternând elemente de placaj și piatră. Țigla este de factură tradițională, de culoare naturală. Culorile dominante sunt gri- verzui la placări de lemn, alb la pereţi, lemn deschis la tâmplărie, piatră gălbuie pentru soclu, placări.
Clădirea s-a realizat cu o finanțare europeană, încadrându-se în cererea organelor privind dezvoltarea turismului rural autohton (restricţii privind volumetria, paramentul , raportul plin-gol, formă acoperiş, materiale folosite, etc.). Astfel la parter se găsesc spațiile publice- loc de luat masa, living, săli de sport, grupuri sanitare, mică bucătărie iar la etajele superioare s-au amplasat opt camere cu anexe (șase la etaj/ mansardă și două în zona podului)
Structura planșeului și al șarpantei este vizibilă din interior.
O parte a mobilierului a fost conceput odată cu casa.
Interiorul se află în concordanță cu imaginea din exterior: este un spaţiu sincer, curat care nu iese din tema program. Se regăsesc, însă, aceleaşi materiale calde, naturale.
Clădirea este un exemplu fericit care demonstrează o înţelegere meşteşugărească a materialelor având imaginea unei case confortabile şi primitoare, perfect integrată în context.