Crucile de drum și troițele din Bucium, Alba

Autor(i):
Rper-Ro Rencontres Du Patrimoine Europe Roumanie, Iozefina Postăvaru, Mihaela Hărmănescu
Colaboratori:
Proiect iniţiat şi realizat de Rencontres du Patrimoine Europe Roumanie RPER-Ro
Inventariate UdV II 2012. Clasate 2014. Semnalizate 2015
Releveu arhitectură: Andrei Blejuscă, Andreea Mitrea, Emilian Popa
Urbanism: Iulia Melania Dumitru, Andra Spornic
Documentaţie pentru clasare: Iozefina Postăvaru, Mihaela Hărmănescu
Colaboratori: INP, FU-UAIUM, Primăria Bucium
Localizare:
România, jud. Alba, Bucium
Indicatori:
RH: - / Sd: - m2 / Su: - m2 / POT: - / CUT: -

Comentariul autorului:

Dintre cele opt monumente din comuna Bucium, Alba, șase au fost clasificate ca monumente istorice, cu zonele lor de protecție, pe baza documentației elaborate de RPER [Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie] în 2014. Pentru toate s-au proiectat inclusiv semnalizarile cerute de lege cu semnul caracteristic și textul explicativ în trei limbi, iar DCPCN Alba a sprijinit aprobarea procesului și primarul Bucium a sfătuit și a ajutat RPER să găseasca cea mai bună soluție pentru instalare.
Proiectul de clasare ca monumente istorice a celor 6 cruci de drum şi troiţe face parte dintr-un amplu program al asociaţiei RPER de recuperare a reperelor culturale prin valorificarea ‘in situ’ şi promovarea patrimoniului rural din România, parte integrantă a peisajului cultural.
Cele 6 monumente clasate subt reprezentative pentru memoria colectivă a locuitorilor Ţării Moţilor şi constituie o comemorare discretă.
Monumentele istorice din Bucium sunt semnificative atât pentru arhitectura cultă cât şi pentru cea vernaculară din zonele miniere din Ţara Moţilor, distingându-se prin simbolurile minereşti. Ele sunt remarcabile prin repartizarea difuză pe întreg teritoriul comunei, prin conţinutul inscripţiilor, calitatea expresiei artistice şi urbanistice şi contribuţia la definirea peisajului cultural.

zoom in zoom out fit height fit width close panel