Casa „Pistruiatul” - Renovare, modernizare și extindere casă unifamilială

Autor(i):
Marius Cătălin Moga
Colaboratori:
Coautor: Cătălin Iliescu
Structuri: Jacint Virag - Lamina SRL
Constructor: regie proprie
Decoratii murale, confectii metalice speciale: Florin Magda
Tamplarii vitraje, ferestre, usi si mobilier: TERMINUS
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj
Indicatori:
RH: D+P+M / Sd: 240 m2 / Su: 201 m2 / POT: 23 / CUT: 0,40

Comentariul autorului:

Numele casei vine de la o secvență dintr-un episod al serialului “Pistruiatul” filmată la intrarea în veranda casei. Scena surprinde foarte bine curtea, casa și perspectiva minunată asupra orașului Cluj. Casa este situată pe Dealul Cetățuia și din arhiva de imagini istorice reiese că a fost printre primele vile burgheze construite pe panta acestuia. Construcția ei a fost realizată la finalul secolului al XIX-lea în stilul eclectic, specific vremii, cu un aer neo-renascentist. Nu este un monument istoric, dar valoarea ei ambientală este incontestabilă. Ca multe clădiri din centrul istoric al Clujului, în perioada comunistă casa a fost subdivizată, iar acest statut juridic a rămas până în prezent. Noii proprietari au achiziționat partea cea mai reprezentativă a casei care cuprinde intrarea principală și cea secundară, din spate.

Demersul proiectului, pornind de la aceste date complexe, a avut o dublă abordare. Prima a fost de restituire a unei case șarmante înapoi orașului printr-o renovare cât mai autentică. Exteriorul casei păstrează cel mai bine imaginea inițială. A doua abordare a avut în vedere realizarea unei locuințe contemporane care să corespundă tuturor nevoilor actuale de confort, estetică și funcționalitate. În plus, personalitatea puternică a tinerilor proprietari și modul lor de viață foarte extrovertit a venit ca un strat nou în suprapunerea peste un spațiu cu personalitate istorică.

Structural, casa a ajuns constant la “planul B” de intervenție. Fundația casei nu a putut suporta subfundări astfel soluția de consolidare a fost dublarea pereților demisolului cu o centură-diafragmă din beton armat unită printr-un radier. Această centură-diafragmă preia toată încărcarea planșeului nou peste demisol prin stâlpi metalici perimetrali. Placa peste parter a fost turnată mai groasă decât initenționam (15 cm) pentru că structură de lemn a fost afectată prea tare în zonele ascunse de ciuperci și infiltrații. Grinzile de lemn masive de aici nu au mai putut fi folosite structural printr-o conlucrare cu un planșeu de beton de 9 cm. Structura podului a fost păstrată în mare și a fost adaptată funcțiunilor de aici.

Amenajarea interioară a speculat spațiile ample ale casei și a fost concepută ținând cont de experiența foarte bogată a proprietarilor acumulată în numeroasele călătorii de pe Mapamond și a ideii de a putea dezvălui acest aspect celor care le calcă pragul prin expunerea obiectelor suvenir și de colecție achiziționate în timp.

zoom in zoom out fit height fit width close panel