Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium. Caiet III

Autor(i):
Iozefina Postăvaru, Mihaela Hărmănescu, Ştefana Bianu
Colaboratori:
Concept şi producţie: Asociaţia Recontres du Patrimoine Europe-Roumanie - RPER
Coordonator ştiinţific: Iozefina Postăvaru
Grafic şi design: Mircea Şitoianu
Prelucrare planşe: Silvia Costiuc
Coordonator material fotografic: Iozefina Postăvaru
Redactor: Flori Bălănescu
Planşele au fost realizate pe baza releveelor cursanţilor participanţi la UdV, ediţia III, 2013
Editura:
Master Print Super Offset
Colecţia:
-
ISBN/ISSN:
ISBN 978-973-0-17210-2
Publicat:
Iunie 2014

Comentariul autorului:

“Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium” este interfața editorială și on-line, a proiectului „Universitatea de vară Bucium” derulat de către asociaţia RPER, Rencontres du Patrimoine Europe Roumanie, începând din 2011, în ediţii anuale, în comuna Bucium, jud. Alba.
Proiectul UdV Bucium oferă o alternativă viabilă pentru dezvoltarea locală, spre deosebire de proiectele miniere distructive care ameninţă comunele Bucium, Roșia Montană și împrejurimile lor. Proiectul dezvăluie locuitorilor din Bucium, deposedaţi prin naționalizarea din 1947, de minele lor de aur și lipsiţi de locuri de muncă, în urma închiderii minelor de stat (în anii 80), un patrimoniu istoric excepțional, girant pentru recuperarea identităţii locale și generator de soluții pentru ajustarea economică.
In fiecare an, aproximativ 20 de tineri învață abordarea directă, interdisciplinară, interactivă a patrimoniului rural și sunt stimulaţi în orientarea profesională către subiectul protecției patrimoniului neprotejat și neglijat. Ei dobândesc cunoștințe și vocabular specifice, pe care le valorifică mai târziu, în cariera lor şcolară şi profesională.
Rezultatele muncii lor practice sunt publicate, după fiecare ediţie a UdV, în Caietele “Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium. ” ce cuprinde cataloage de inventariere şi de repertoriere a patrimoniului vernacular precum şi planşele de releveu de arhitectură şi de studiu de peisaj cultural, abordare integrată În paginile “ Repertoriului Patrimoniu Rural Bucium. Caiet III” sunt ilustrate şi celelalte acţiuni ale RPER în Bucium, clasarea ca monument istoric a unor elemente valoroase şi sensibile, reabilitarea unor case tradiţionale, stimularea mândriei locale prin concursul „Casa cea mai dichisită” şi prin interviuri sociologice, ca şi participarea la evenimente culturale naţionale şi internaţionale.
“Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium. Caiet III” asigură, ca și edițiile precedente, accesul public la rezultatele unui proiect pe care RPER îl propune spre aplicare în toate celelalte zone rurale din România. Caietul subliniază recuperarea reperelor peisajului cultural rural prin inventarierea, repertorierea şi valorificarea patrimoniului rural

zoom in zoom out fit height fit width close panel