De la forma la loc + Tectonica: O introducere in studiul arhitecturii

Autor(i):
Georgeta Gabrea
Colaboratori:
Autor: Pierre Von Meiss
Traducere din limba franceza: Ana-Maria Hariton
Colaboratori:
- Editura: Capitel Avangarde
- Editor: Georgeta Gabrea
- DTP, Prepress, Coperta: Paul Popescu
- Redactor si corectura: Ecaterina Ionescu
- Tipografie: Empire Print
Editura:
Capitel Avangarde
Publicat:
Aprilie 2015

Comentariul autorului:

Modernitatea a deschis calea către un amplu pluralism al formelor. Dar chiar dacă arhitectura este un fenomen cultural, ea nu se constituie pentru noi într-un un produs al modei. Principiile sale sunt perene şi fundamentele sale mult mai puțin tangibile decât ar aprecia un novice tentat să le răstoarne.
Pentru a reuşi, îi va fi necesar să-şi însușească în prealabil esențialul: să cunoască permanențele câmpului arhitectural, și să-i aprecieze certitudinile dovedite de timp. Prezenta lucrare a fost concepută în scopul de a-l ajuta în această ucenicie.
Prima parte explorează mijloacele compoziției de arhitectură, apoi raporturile între spațiu, lumină şi loc. Patru sau cinci mii de ani de istorie demonstrează persistența unor principii fundamentale și intrinseci care organizează în trei dimensiuni spațiul vital al omului.
În partea a doua, autorul propune câteva chei pentru gestionarea raportului între formă, materiale şi construcție, reamintindu-ne că rațiunea constructivă nu a fost niciodată sufi cientă, de una singură, pentru a genera forma casei sau oraşului.
Nici dicționar, nici enciclopedie, această lucrare încearcă să umple o lacună: ea propune o introducere în proiectul şi în critica de arhitectură, revăzute în lumina zilelor noastre.
Salutată de critică si recomandată ca un text de referință în numeroase şcoli, prima ediție a cunoscut un mare succes şi a fost tradusă în limbile engleză, germană, coreeană şi chineză.
Presses Polytechniques et Universitaires Romandes – Lausanne

Ediția în limba română încearcă să fie cât se poate de apropiată spiritului lucrării originale, din limba franceză.
Această lucrare este un instrument deosebit de valoros atât pentru «producătorii de arhitectură» (arhitecți de toate vârstele şi formațiile şi studenți arhitecți) cât şi pentru «consumatorii
de arhitectură»- investitori, dezvoltatori şi oamenii care îşi petrec viața în «produsul de arhitectură».
În acelaşi timp, constituie un motiv de meditație asupra modului în care respectarea sau nerespectarea principiilor fundamentale ale arhitecturii influențează în zilele noastre creația de arhitectură la toate nivelele şi, în consecință, calitatea vieții.
De asemenea, pornind de la înțelegerea arhitecturii prin prisma autorului, lucrarea poate constitui un element important în înțelegerea şi educația generală de arhitectură şi un punct de plecare pentru o disciplină care lipseşte sau este insuficient dezvoltată în spațiul cultural românesc şi anume critica de arhitectură.
Editura Capitel Avangarde – Bucureşti

zoom in zoom out fit height fit width close panel