Documente de arhitectură din România

Autor(i):
Departamentul De Istoria & Teoria Arhitecturii Și Conservarea Patrimoniului „Sanda Voiculescu” Ditacp, Uauim
Colaboratori:
Volumul 1: Case dispărute din București
Concept: Irina Calotă, Diana Mihnea, Petru Mortu
Texte: Petru Mortu (& introducere: Irina Calotă, Diana Mihnea, Alexandra Teodor)
Grafică: Irina Calotă

Volumul 2: Curți, mănăstiri și casele lor - Țara Românească
Concept: Irina Calotă, Alexandra Teodor
Texte: Irina Calotă, Alexandra Teodor, Horia Moldovan
Grafică: Maria Ursică, Răzvan Lie

Arhiva digitală (http://relevee.uauim.ro/):
Concept: Alexandra Teodor
Implementare: Andra Panait, Valentin Ungureanu
Editura:
Editura Universitară „Ion Mincu”
ISBN/ISSN:
978-606-638-105-5, 978-606-638-135-2
Publicat:
2014, 2015

Comentariul autorului:

Seria nouă a publicației Documente de arhitectură din România continuă, după mai bine de 40 de ani, suita celor 15 volume omonime apărute între 1952 și 1972 sub coordonarea profesorului Grigore Ionescu.
Practica de releveu a fost înscrisă printre activitățile didactice obligatorii încă din 1907. Releveele realizate de studenți au fost inventariate și păstrate în DITACP, ele formând o vastă arhivă de documente (1.303 relevee, estimate la cca 16.000 de planșe).
Reluarea inițiativei publicării releveelor însoțește o nouă etapă de valorificare a materialului documentar, încă din 2006 fiind demarat procesul de digitizare a fondului arhivistic (disponibil online la adresa http://relevee.uauim.ro/). Reluarea seriei Documente de arhitectură din România ancorează noul demers în mai vechea tradiție a DITACP- noile volume se înscriu în concepția publicațiilor anterioare, preluând tipul de prezentare, structura, formatul și grafica. Structurate similar, ambele volume prezintă piese din releveele orginale și documentează monumentele publicate, planșele fiind precedate de texte ce ilustrează istoria clădirilor / ansablurilor prezentate, precum și relevanța releveelor publicate pentru cercetarea actuală. Aceste texte sunt rezultatele unui demers de „documentare a unei documentări”, absolut necesară pentru o corectă evaluare a releveelor din perspectiva semnificației lor ca documente de arhitectură.
Volumul 1: Case dispărute din București. Dacă volumele publicate în secolul trecut prezentau în special monumente privilegiate ale unor epoci, primul număr al noii serii mută accentul pe varietatea valențelor documentare pe care le poate primi această arhivă, accentuând alte posibile „lecturi” ale ei. Astfel, volumul conține nouă relevee ale unor case dispărute din București, evidențiind capacitatea unui asemenea document de a fi martor al unor arhitecturi trecute care altminteri nu pot fi recuperate. Cele nouă relevee prezintă locuințe burgheze construite în secolul XIX sau la începutul secolului XX, sub forma unei serii de relevee ce înfățișează obiecte de arhitectură cu propria lor valoare arhitecturală și istorie individuală, dar care, împreună, vorbesc despre istoria unei epoci.
Volumul 2: Curți, mănăstiri și casele lor - Țara Românească. Volumul al doilea este dedicat reședințelor domnești și boierești din Țara Românească. Exemplele selectate ilustrează etape și contexte diferite din evoluția programului de arhitectură, acoperind o perioadă largă de timp, cuprinsă între secolul al XV-lea și până la începutul secolului al XIX-lea. În contextul transformărilor, adesea consistente și ireversibile, suferite de patrimoniul istoric sau, din contră, în lipsa oricăror preocupări de conservare a urmelor materiale păstrate in situ, materialul grafic păstrat în arhiva de relevee se constituie într-un martor esențial pentru orice tentativă de reconstituire, precum și un instrument operațional indispensabil în evaluarea autenticității.

zoom in zoom out fit height fit width close panel