El Greco

Autor(i):
Vladimir Mîndru
Colaboratori:
Mobilier: SC Eben Fumier SRL
Localizare:
România, jud. Dolj, Craiova

Comentariul autorului:

Bistro, cuvânt derivat din rusescul bystro (“repede”), era folosit de către ofițerii ruși pentru o servire rapidă. Acesta pare să fi intrat în vocabular odată cu ocupația rusească din Paris (1814), și a format un nou gen de restaurant. Această combinație de servire bystro rusească și chic franțuzească a fost punctul de plecare al unui nou concept: un restaurant cu atmosferă familiară, contraste domoale, accente retro.
Designul este influențat de elemente clasice tipice localurilor pariziene - regăsim placări de pereți cu lambriu, stucaturi și cornișe din gips, pardoseală ceramică hexagonală.
Distribuirea luminii, atât cea naturală cât și cea artificială, joacă un rol important în ambianța generală. Corpurile de iluminat au fost desenate special pentru a permite flexibilitate spațiului. Șina glisantă și corpul extensibil pot crea scenografii diferite în spațiu. Iluminatul indirect pune în evidență zona de bar.
Corpurile de iluminat nu sunt singurele obiecte realizate special pentru acest spațiu. Mesele, scaunele, tâmplăria și cornișele metalice, balustrada ce se transformă într-un paravan cu lumini, cele două ”tablouri” cu obiecte in basorelief - toate aceste elemente custom-made participă la crearea atmosferei retro-chic.
O atenție însemnată a fost acordată alegerii materialelor. Pentru a se obține caracterul retro s-au folosit materiale naturale, care prin patina lor de folosire vor păstra atmosfera. Alama (corpuri de iluminat, bar, litere volumetrice) joacă un rol important; este o tușă clasică, un material care aduce o prețiozitate atmosferei generale.
Pardoseala este o intersecție aparent aleatorie între hexagoanele clasice si lemn. Creează direcții de parcurgere a spațiului, dar și o gradare a culorii și a luminii. Cele patru culori folosite pentru hexagoane sunt dispuse în degradé spre direcția luminii naturale. Astfel, spațiul este intimizat spre zona centrală și “luminos” spre fațadă.

zoom in zoom out fit height fit width close panel