Comentariul autorului:
Istoriografia oraşului medieval din Ţările Române debutează în perioada interbelică şi se consolidează pe măsură ce parcurge etape noi, acumulează noi informaţii şi le prelucrează în maniere din ce în ce mai elaborate. Contribuţia specialiştilor arhitecţi şi urbanişti a apărut mai târziu şi trebuia să dinamizeze procesul, prin câteva procedee specifice. Ne referim la coroborarea întregii game de date, la introducerea studiului planimetric (topografic) şi la propunerea de noi metode de investigaţie, mai ales în cazul claselor de aşezări medievale care nu se supun unor reguli comune de geneză, evoluţie şi de tipologie morfo-structurală. Or, oraşele româneşti extracarpatice conţin toate aceste caracteristici şi sunt dintre cele care au nevoie de «tratamente metodologice» speciale.
Cartea de faţă, semnată de profesorii universitari Teodor Octavian Gheorghiu şi Smaranda Bica, «Restituţii: Oraşe la începuturile Evului Mediu Românesc», mută atenţia spre spaţiul medieval românesc, prin analiza evoluţiei a opt oraşe medievale româneşti. Într-o istoriografie care deseori confundă eseul personal cu lucrarea academică, respectul pentru numele mari ale domeniului cu plagiatul şi capacitatea de argumentare cu retorica, Bica şi Gheorghiu propun o cercetare originală, bazată pe analiza hărţilor şi planurilor vechi, a numeroase documente medievale şi a literaturii secundare. De altfel, dialogul permanent cu alţi cercetători ai domeniului reflectă atât respectul pentru munca de cercetare a colegilor, cât şi o critică atentă a studiilor acestora, în ciuda faptului (menţionat şi de autori) că multă literatură de specialitate refuză cu încăpăţânare luarea în consideraţie a unor metode propuse de alte categorii de profesionişti şi concluzii ale acestora.
Opţiunea pentru a completa analiza istoriografică cu un album foto a fost motivată de dorinţa de sublinia durata îndelungată a cercetării, intervenţiile urbanistice ale anilor optezeci, dar şi pentru a imagina oraşele medievale într-o lumină asemănătoare gravurilor epocii pe care o descriu. Pe de altă parte, opţiunea asumată a editurii de a publica acest studiu şi în limba engleză a fost determinată de intenţia de a înlesni cititorilor din străinătate accesul la o literatură de calitate, de multe ori inaccesibilă cercetătorilor străini interesaţi de acest subiect.