#better

Autor(i):
Florin Enache, Madalina Zaharia
Colaboratori:
Arh. Marius Ichim
Publicat:
Ianuarie 2016

Comentariul autorului:

Ideea a venit firesc, nivelul din ce în ce mai slab al calității în construcții, și nevoia de a reacționa prin gesturi simple, și mai ales pozitive, a dus la nașterea proiectului #better.
#better este un catalog de idei raportate la exemple reale, atât din domeniul arhitecturii cât și din alte domenii conexe, reprezentate în infografice și schițe simple, punctuale.
Noi credem în puterea exemplului mai bun [#better], și mai puțin în amendarea greșelilor care sunt atât de generalizate ca prezență în șantiere încât ar trebui să blocăm și să amendăm cam tot ce se construiește – o soluție nu neapărat viabilă.
Mai mult, că o confirmare, un articol recent prezenta faptul că 7 din 10 cumpărători de apartamente noi, sunt nemulțumiți, în comparație cu 2 din 10 – proporția la nivelul Germaniei.
Catalogul #better este o colecție de idei simple, cu scopul de a ajuta beneficiarul de construcții prin exemple simple, pozitive, alături de exemple pe care deja le poate vedea și conștientiza, având astfel un instrument primar de comparație- un referențial, probabil singura metodă obiectivă – raportarea la un exemplu, reprezentat cât mai simplu și expresiv. Credem că singurul motor generator de calitate pe termen lung este conștientizarea nevoii de educație la nivelul utilizatorului mediului construit.
Exemplele #better sunt propuse de o echipă de autori arhitecți, respectă condițiile minim legale în construcții dar fac recomandări calitative, iar confortul nu înseamnă nici minim-legal și nici «pretul cel mai mic ».
Proiectul este o inițiativă pozitivă și proactivă, care promovează calitatea, responsabilitatea, educația și confortul-peste minim economic și minim legal, formal de multe ori, care materializat de fapt lasă de dorit, însă resursele sunt consumate iar rezultatul nesatisfăcător.
Astfel, bugetul și finanțele nu ne pot asigura calitatea vecinătăților, variabilitatea acestor indici care se pot schimba radical într-un mediu urban construit din ce în ce mai aglomerat și iresponsabil, fiind tot mai evidentă și nocivă în același timp.

zoom in zoom out fit height fit width close panel